Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Στο Μαξίμου δεν έχουν, πλέον, αμφιβολία. Η κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να αμφισβητήσει την ανάγκη υλοποίησης των απολύσεων διοικητικών υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα από τα ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν ήταν μία κίνηση που περιορίζεται στην... πολιτική προίκα του νέου Υπουργού. Το ΠΑΣΟΚ, με το 8% των ευρωεκλογών και την αμφισβήτηση Βενιζέλου, φέρεται να επιθυμεί την πλήρη αμφισβήτηση του μνημονιακού στόχου για τις απολύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους ενός αδιεξόδου με την τρόικα στην τελική ευθεία πριν τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον το ΠΑΣΟΚ που αντιδρά κατ' αυτόν τον τρόπο. Παρά την εντολή Σαμαρά ότι «η κατεύθυνση δεν αλλάζει... και ότι διορθώνουμε όσες αδικίες μπορούμε άμεσα» δεν είναι λίγοι οι γαλάζιοι του σχήματος που θέλουν να αλλάξει το οικονομικό κοστούμι που εφαρμόστηκε στη χώρα την τελευταία 5ετία. Είναι αυτό εφικτό; Τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Βερολίνο, Βρυξέλλες αλλά και ΔΝΤ βλέπουν την πολιτική κόπωση της κυβέρνησης, αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο πολιτικής κατάρρευσης, ωστόσο επιμένουν στην εφαρμογή του προγράμματος καθώς γνωρίζουν ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι, ίσως, το τελευταίο ισχυρό χαρτί που έχουν στη διάθεσή τους για την εξασφάλιση του μοντέλου που επέβαλλαν στην Ελλάδα.

Οι πολιτικοί δισταγμοί της δικομματικής, όμως, δεν είναι η μόνη παράμετρος που απειλεί με εκτροχιασμό το πρόγραμμα. Η Δικαιοσύνη και οι αποφάσεις που θα λάβει το προσεχές διάστημα θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπορεί ο Άρειος Πάγος, προ διημέρου, να αποφάσισε τη μη εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι και η τελική έκβαση της δικαστικής διαμάχης θα είναι υπέρ του Δημοσίου. Στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει πολλές ομάδες που υπήχθησαν σε διαθεσιμότητα και στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για τις αποφάσεις που θα εκδοθούν προσεχώς, ειδικά από τη στιγμή που οι καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών επιδεικνύουν εντυπωσιακή αντοχή στον αγώνα τους, κερδίζοντας τη συμπάθεια ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού πολιτών.

Την ίδια στιγμή, η – αναμενόμενη πάντως – απόφαση για το μισθολόγιο των ενστόλων, δημιουρεί μία τρύπα 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί με «ισοδύναμα» (αλλά επί του παρόντος άγνωστα) μέτρα.

Το πρόβλημα αποκτά διαστάσεις... κρίσης αν η απόφαση αυτή ανοίξει το δρόμο για προσφυγές και από άλλες κατηγορίες υπαλλήλων με ειδικά μισθολόγια, όπως οι πανεπιστημιακοί, γιατροί και άλλοι. Ήδη, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη φορολόγηση των επιδομάτων που καταβάλλονται στους πανεπιστημιακούς και διατάσσει την επιστροφή των φόρων που επιβλήθηκαν αναδρομικά από τις 8 Ιουλίου του 2012 ενώ περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ είναι και το κόστος της απόφασης του Μισθοδικείου για τους ίδιους τους... δικαστικούς.