Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εδώ και αρκετές εβδομάδες και ειδικά μετά τις εκλογές «φέρνουν» με τις δηλώσεις τους το '65 πιο κοντά και μιλούν για συνθήκες αποστασίας με φόντο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας...

Την εβδομάδα που πέρασε όμως μια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Τσιριμώκο προκάλεσε πλείστα ερωτήματα. Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια προσπάθεια εξαγοράς ψήφων, στο στυλ του '60. «Δεν θα βρεθεί κανείς να κάνει τον Τσιριμώκο, σε αυτήν την εμποροπανήγυρη. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε την έκπτωση της Δημοκρατίας» υπογράμμισε.

Σε μια πρώτη ανάγνωση η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε ως μήνυμα εκτός του κόμματος και συγκεκριμένα σε πρόθυμες «δημοκρατικές δυνάμεις» είτε να στηρίξουν μια πρόταση για πρόεδρο είτε να αποδεχθούν μια πρόταση για την προεδρία. Στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούσαν για μήνυμα προς τον Φώτη Κουβέλη το όνομα του οποίου, όσο κι αν το διαψεύδει ο ίδιος, δεν έχει σταματήσει να παίζει ως του επόμενου ενοίκου του Μεγάρου της Ηρώδου του Αττικού.

Ήταν όμως αποδέκτης του μηνύματος Τσίπρα μόνο ο Φώτης Κουβέλης ή πρόκειται για ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και μάλιστα στο εσωτερικό του κόμματος. Η δήλωση Τσίπρα για τον Τσιριμώκο αποκαλύπτει ενδεχομένως και τον φόβο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αντιλαμβάνεται πως το σκηνικό για την προεδρική εκλογή είναι ρευστό, τα κουκιά μπορεί να φαίνεται πως δεν βγαίνουν όμως ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών καθώς και τα διλήμματα που θα τεθούν μπορεί να αλλάξει το τοπιο ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Ενδέχεται στους φόβους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να περιλαμβάνεται και η στάση κάποιων στελεχών του κόμματος που χαρακτηρίζονται ως επιρρεπείς σε μια ψήφο «ειδικών συνθηκών».

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει και έναν ακόμη αστάθμητο παράγοντα που ακούει στο όνομα Σαμαράς και επιλογές του. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να κάνει την έκπληξη και να προτείνει ένα όνομα από την Αριστερά, όνομα που θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα για τον Τσιριμώκο αποκαλύπτει τους φόβους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση και δίνει το στίγμα της Κουμουνδούρου για την μετέπειτα επικοινωνιακή προσέγγιση του θέματος της εκλογής προέδρου...

Για την ιστορία πάντως ο Ηλίας Τσιριμώκος- που από κεντροαριστερός βρέθηκε ως προτεινόμενος από το παλάτι Πρωθυπουργός- δεν συγκέντρωσε τις 151 απαιτούμενες ψήφους... Μένει να δούμε αν η ιστορία τελικά επαναλαμβάνεται...