Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης 
  
Στην αντεπίθεση περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να απομυθοποιήσει την επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου, «οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν να δείξουν ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής αλλά και η διάθεση για σύγκρουση με την τρόικα την στιγμή που οι δανειστές μας επιμένουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης από το αρχικό πρόγραμμα».

Έτσι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται  στην έκθεση του ΔΝΤ λέγοντας «ότι σε αυτήν προβλέπονται  μεγάλα δημοσιονομικά (7,5 δισ.) και χρηματοδοτικά (12,6 δισ.) κενά, προτείνονται πρόσθετες δημοσιονομικές περικοπές (επικουρικές και κύριες συντάξεις, επανεξέταση ΕΝΦΙΑ), νέες «μεταρρυθμίσεις» νεοφιλελεύθερης έμπνευσης (δικαίωμα ανταπεργίας εργοδοτών, ομαδικές απολύσεις, προτάσεις ΟΟΣΑ, κατάργηση τριετιών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων), αλλά και γίνονται προειδοποίησες για παράγοντες που προκαλούν ανησυχία (πορεία εξαγωγών και κόκκινων δανείων).

«Είναι προφανές ότι το ΔΝΤ επιμένει να πιέζει την κυβέρνηση» σημειώνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. «Απολύτως ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αυτή η πίεση να οδηγήσει σε νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. Αυτό που είναι απολύτως αδιαμφισβήτητο είναι η απόφαση της τρόικας να συνεχιστεί ακριβώς η ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής.

Συνεχίζεται δε η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για χρηματοδότηση επενδυτικών πρωτοβουλιών. Αντιθέτως, παραμένει η «πίστη» στο ότι η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και η κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων μπορούν από μόνες τους να φέρουν επενδύσεις από το εξωτερικό. Πουθενά στην έκθεση δεν υπάρχει τίποτα που να προμηνύει, όχι αλλαγή πολιτικής, αλλά έστω χαλάρωση της πολιτικής ή αναπτυξιακή μέριμνα», προσθέτουν. 

Το δεύτερο θέμα το οποίο σχολιάζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου είναι η τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών κ. Χαρδούβελη λέγοντας: «Η πολυθρύλητη απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών, που υποτίθεται ότι θα έκφραζε αλλαγή πολιτικής συνοδεύτηκε από δύο κινήσεις από τις οποίες εξουδετερώνεται απόλυτα επισημαίνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, ο κ. Χαρδούβελης είναι ένας ιδεολογικός και επιστημονικός κλώνος του κ. Στουρνάρα.

Έχουν κοινή καταγωγή από το εκσυγχρονιστικό - σημιτικό ΠΑΣΟΚ, παράλληλη πορεία ως τραπεζικά στελέχη και υποστήριξαν και οι δύο από πολύ νωρίς το μνημόνιο. Το μεγαλύτερο προσόν του νέου υπουργού είναι η απόλυτη προσήλωση στην πολιτική του μνημονίου.

Δεύτερον, ο κ Στουρνάρας δεν εξοστρακίστηκε από το πεδίο άσκησης της οικονομικής πολιτικής, αλλά «μεταγράφηκε» σε μία σχεδόν εξίσου σημαντική θέση, από την οποία θα είναι δύσκολο να μετακινηθεί ακόμη και μετά από μια απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ακόμα ότι «την Τρίτη 3 Ιουνίου υπήρξε εν κρυπτό συνάντηση ΣτουρνάραΛαγκάρντΤόμσεν. Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδεται από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ. Ράις λίγες μέρες αργότερα. Ο κ. Ράις με τη σειρά του αυτό-γελοιοποιείται λέγοντας ότι πρόκειται για μια προσωπική συνάντηση της επικεφαλής της του ΔΝΤ και καταπίνει τη γλώσσα του όταν ρωτάται γιατί σε μια τέτοια «ανεπίσημη συνάντηση» παραβρέθηκε και ο Τόμσεν, ο οποίος χρειάστηκε να πετάξει για αυτήν με πτήση από τις ΗΠΑ.

Ανάλογες «κουτοπόνηρες» κινήσεις επικοινωνιακής διαχείρισης έκανε η κυβέρνηση και για την δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ και για την γνωστοποίηση της επιστολής των τριών στην Λαγκάρντ (αν και γραμμένη πριν τις εκλογές, έγινε γνωστή με την δημοσιοποίηση της έκθεσης)».