Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Σε δύο δρόμους θα κινηθεί ο Αντώνης Σαμαράς την επόμενη εβδομάδα. Ο ένας είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου μέσω των συναντήσεων με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων και ο δεύτερος είναι οι επαφές για την προσέλκυση των επενδύσεων.

Οι κινήσεις Σαμαρά στον τομέα των επενδύσεων έχουν πάντα διττό στόχο. Από την μια η είσοδος στην χώρα ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και από την άλλη η περαιτέρω βελτίωση του κλίματος για τη χώρα και την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό.

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Χέινταρ Αλίεφ που θα πραγματοποιήσει  διήμερη επίσκεψη. Στο τραπέζι των συνομιλιώγ θα είναι η πορεία στον τομέα της ενέργειας όπου ήδη έχουν κλείσει δύο μεγάλες συμφωνίες για τον αγωγό ΤΑP και τη ΔΕΣΦΑ. Για τον αγωγό ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για τον χρόνο έναρξης των εργασιών κατασκευής αλλά και την πορεία των μελετών που γίνονται τους τελευταίους μήνες. Ο κ. Σαμαράς θέλει να ενημερωθεί για το εύρος των εργασιών γιατί από αυτό θα εξαρτηθούν οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν για τις περιοχές που θα περάσεις ο αγωγός. Επιπλέον η κατασκευή του αγωγού αλλά και η εκμετάλλευση του ελληνικού χώρου θα αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο έσοδα που θα ξεπερνούν τα 300 εκ ευρώ ετησίως.

Στην ΔΕΣΦΑ βασικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η χαμηλή τιμή στο φυσικό αέριο , ένα πλήρες δίκτυο διανομής και το πιο σημαντικό η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Την Τρίτη, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην Πορτογαλία όπου θα είναι ομιλητής σε συνεδρίαση ομάδας εργασίας του ΕΛΚ. Στη Λισαβώνα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Πέδρο Κοέλιο, ενώ στην εκδήλωση θα παραβρεθούν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν.

Είναι το πρώτο ταξίδι που κάνει στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός μετά τις ευρωεκλογές και κυρίως μετά τον ανασχηματισμό.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει την διατήρηση του καλού κλίματος για την ελληνική οικονομία στην Ευρώπη ενώ θα τονίσει ότι παρά το αποτέλεσμα των εκλογών η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα σταθερότητας και πως η χώρα θα συνεχίσει κανονικά τις μεταρρυθμίσεις που θα την οδηγήσουν σε οριστική έξοδο από την κρίση και πλήρη απαγκίστρωση από τα μνημόνια.

Την Πέμπτη, στην Αθήνα θα έρθει ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάγκ για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Οι Κινέζοι ήδη έχουν προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων στην χώρα μας αλλά υπάρχει σε εξέλιξη έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα των μεταφορών.

Επιπλέον οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μεταβεί μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά στην Κρήτη για να δει τις εγκαταστάσεις του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της cosco στο λιμάνι του Πειραιά.