Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Τον κίνδυνο μίας περιπέτειας με την τρόικα που θα τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό της κυβέρνησης για μείωση των φορολογικών συντελεστών και επιτυχή διαπραγμάτευση της βιωσιμότητας του χρέους προέκρινε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έναντι της... αγωνίας επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ και του άγχους του να εμφανιστεί, όψιμα, αντιμνημονιακό. 

Η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στον απόηχο της ανοικτής πλέον αντιπαράθεσης του νέου υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προγραμματισμένες και συμφωνημένες διαθεσιμότητες και απολύσεις διοικητικών ΑΕΙ/ΤΕΙ ολοκληρώθηκε με νίκη του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η πρόταση του οποίου για την επαναπρόσληψη 600 διοικητικών υπαλλήλων είναι αυτή που προκρίθηκε. 

Η απαίτηση Λοβέρδου να απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων διοικητικών, δηλαδή περίπου 880 άτομα, απορρίφθηκε, ωστόσο ο Υπουργός Παιδείας ελπίζει να γυρίσει το παιχνίδι στην παράταση και να το κερδίσει στα... πέναλντι. 

Με αυτό τον τρόπο μπορεί – ή θα επιχειρήσουν κάποιοι να αναγνωστεί – η ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη συνάντηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Σοφία Βούλτεψη. Επρόκειτο, άλλωστε, για μία από τις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού περιπτώσεις που ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέφυγε ακόμη και να ενημερώσει ατύπως του παριστάμενους δημοσιογράφους. 

Τι λέει η ανακοίνωση; 

Πρώτον ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση για τις 600 θέσεις δεν απολύονται όση διαρκεί η αξιολόγηση των προσόντων όσων έχουν υποβάλλει αίτηση. Με άλλα λόγια, μπορούν να υποβάλλει το σύνολο των διοικητικών, και οι 880 δηλαδή, οι οποίοι και θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα μέχρι να λήξει η διαδικασία 

Δεύτερον, ότι στο μεσοδιάστημα θα επαναξιολογηθούν οι οργανισμοί των πανεπιστημίων και 

Τρίτον, εφόσον προκύψουν ανάγκες για νέες προσλήψεις θα υπάρξει νέα προκήρυξη. 

Με... τρόπο, δηλαδή, η κυβέρνηση αφήνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου και κάποιοι πέραν των 600 να προσληφθούν. Πριν, ωστόσο, αρχίσουν οι πανηγυρισμοί από πλευράς διοικητικών ή του Υπουργού Παιδείας αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες προοπτικές είχαν αφεθεί και για τους διαθέσιμους από άλλες δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, χωρίς ωστόσο ποτέ να υπάρξει νέα προκήρυξη.  

Μένει να αποδειχθεί, συνεπώς, αν η αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου, απλώς συνιστά παράταση για το μέλλον της εκκρεμότητας ή μία διέξοδο διαφυγής για την κυβέρνηση, που βρέθηκε λίγο πριν το αδιέξοδο μετά την επιλογή του – συνεπικουρούμενου από τον Ευ. Βενιζέλο – Ανδρέα Λοβέρδου να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους. Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας σε αυτό το σημείο και την πλήρη κατανόηση – στήριξη του Μαξίμου, δεν θέλει να αρχίσουν οι εκπτώσεις στο ζήτημα της διαθεσιμότητας – απολύσεων (σ.σ. πρόγραμμα το οποίο είχε συμφωνηθεί από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ πριν ο ίδιος αναλάβει το Υπουργείο) καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αντίστοιχες απαιτήσεις εξαίρεσης και από άλλους υπουργούς στο μέλλον και, τελικά, θα οδηγούσε στην κατάρρευση του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και υλοποιείται, κυριολεκτικά, στην κόψη του ξυραφιού ως προς τους προβλεπόμενους αριθμούς. 

Σε κάθε περίπτωση, η διαμάχη για τους διοικητικούς αναδεικνύει τις αποκλίνουσες στρατηγικές των δύο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση. 

Ο Πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή του συνέντευξη, κοιτά τη μεγάλη εικόνα. Έχοντας βάλει και πιο “λαϊκά” στελέχη στην κυβέρνησή του, προκειμένου να προσεγγίσουν τα λαϊκά στρώματα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μία ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής κατά τρόπο τέτοιο που θα οδηγούσε σε νέες περιπέτειες. Προκρίνει προσεκτικά βήματα που θα τον οδηγήσουν, το Σεπτέμβριο, στη θέση να εξαγγείλει σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών και, κυρίως, να ανοίξει με αξιώσεις τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Γι αυτό, άλλωστε, στελέχη του Μαξίμου χθες, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, διαμήνυαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα στο ζήτημα της διαθεσιμότητας. 

Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, υπό την πίεση του 8% των ευρωεκλογών αλλά και από την αγωνία του Προέδρου του να σταθεί στο εσωτερικό του κόμματος, φλερτάρει με πιο ρηξικέλευθες προτάσεις, έστω κι αν ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχει την εμπειρία του... διωγμού της τρόικας, τον Αύγουστο του 2011, η επιστροφή της οποίας απαίτησε το... χαράτσι στα ακίνητα.

Οι δύο εταίροι θα πορευθούν, συνεπώς, θα πορευθούν με συγκλήσεις και αποκλίσεις, ελεγχόμενες και μη εντάσεις, με την ελπίδα ότι αυτή η πορεία θα τους βγάλει σε ένα αμοιβαία επωφελές ξέφωτο...