Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Ένα μακρύ καυτό καλοκαίρι θα είναι το φετινό  λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επιμένουν ότι παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και νέες περικοπές τον επόμενο μήνα αναμένονται νέες σκληρές αποφάσεις. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός με τον κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται θα προσπαθήσουν να αλλοιώσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία , τάσσοντας στους ευάλωτους βουλευτές -που είτε ανήκουν στους Ανεξάρτητους Ελληνες ή στους κοινοβουλευτικά  ανένταχτους - γη και ύδωρ προκειμένου να αποσπάσουν το πολυπόθητο αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης  αναφερόμενος μάλιστα στις παρασκηνιακές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ  τόνισε ότι «Ο κ. Σαμαράς φοβάται τη λαϊκή ετυμηγορία, θεωρεί πως μπορεί να κυβερνά χωρίς πολιτική νομιμοποίηση, γι αυτό και επιδιώκει με κάθε τρόπο να συγκροτήσει μια πλαστή προεδρική πλειοψηφία». Και πρόσθεσε ότι «όπως αγνόησε το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησής του μετά τις εκλογές του 2012, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό, έτσι και τώρα συνεχίζει να αγνοεί την καταδικαστική ψήφο των ευρωεκλογών απέναντι στην πολιτική του. Ο κ. Σαμαράς είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει συστάσεις περί σεβασμού των κανόνων της δημοκρατίας γιατί επί των ημερών του η δημοκρατία καταρρακώθηκε σε όλα τα επίπεδα. Τελικά, μόνο ο κ. Σαμαράς μπορεί να βλέπει την αντικοινωνική και ισοπεδωτική πολιτική που εφάρμοσε «ως λύτρωση για την κοινωνία». 

Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου επεξεργάζονται  το πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα πατήσουν προκειμένου να μην χάσουν την δυναμική των Ευρωεκλογών. Έτσι αναμένεται  ο Αλέξης Τσίπρας  τους καλοκαιρινούς μήνες να διασχίσει εκ νέου όλη την Ελλάδα αλλά και τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος του  να δώσουν το παρών στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας και ιδιαίτερα εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σημείωσε μεγάλα ποσοστά. Το στίγμα αυτής  της άτυπης προεκλογικής εκστρατείας το έδωσε άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όταν πριν από μερικές μέρες είπε στα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας ότι δεν πρόκειται να πάνε διακοπές. 

Σε ότι αφορά το ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι  απόλυτα σαφής «Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω. Αν κάποιοι πιστεύουν, ελπίζουν, υπολογίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζοντας την εξουσία θα απομακρυνθεί από τις θέσεις, τις ιδέες, την ιστορία, το ήθος, τον ριζοσπαστισμό, την πολιτική του, τότε πολύ σύντομα θα απογοητευτούν. Δεν πρόκειται ούτε να μας γονατίσουν ούτε να μας παραπλανήσουν, ούτε να μας αποπλανήσουν - και κυρίως ούτε να μας φοβίσουν. Αυτά που λέμε θα τα κάνουμε πράξη. Στο κάτω-κάτω έχουμε υπογράψει κι εμείς τη δική μας συμφωνία, όχι με τους δανειστές όπως κάνει ο κ. Σαμαράς, αλλά τη δική μας συμφωνία με τον ελληνικό λαό. Κι αυτό μας δεσμεύει εκατό φορές περισσότερο από ότι δεσμεύουν εκείνους τα Μνημόνια που υπέγραψαν με την τρόικα και τους δανειστές».