current views are: 1

16 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση05:40

Ο «οδικός χάρτης» για επενδύσεις, φόρους, καθημερινότητα και ανεργία

Το αιτούμενο για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τον προ ημερών ανασχηματισμό, είναι να αρχίσει το έργο της κυβέρνησης να «περάσει» στην κοινωνία. 

Δημοσίευση 05:40’
αρθρο-newpost

Το αιτούμενο για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τον προ ημερών ανασχηματισμό, είναι να αρχίσει το έργο της κυβέρνησης να «περάσει» στην κοινωνία. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Το αιτούμενο για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τον προ ημερών ανασχηματισμό, είναι να αρχίσει το έργο της κυβέρνησης να «περάσει» στην κοινωνία. 

Εάν οι επενδύσεις που επιζητά και δίνει τεράστια σημασία είναι πράγματι η «ατμομηχανή» που θα σύρει εφεξής το κυβερνητικό τρένο από πλευράς επικοινωνίας, μένει να βρεθούν και τα κατάλληλα βαγόνια. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνηση εκτός από τις ενδιαφέρουσες και παραγωγικές επισκέψεις ξένων ηγετών για επενδύσεις, όπως σήμερα του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και την προσεχή Πέμπτη του Κινέζου ηγέτη, να έχει «επιτυχίες» και έργο να επιδείξει και σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν και την καθημερινότητα των πολιτών. 

Το κεντρικό πεδίο είναι η Oικονομία, όπου το Μέγαρο Μαξίμου ήδη προετοιμάζει τον «οδικό χάρτη» για το προσεχές φθινόπωρο, όπου προς τα μέσα Οκτωβρίου ενδέχεται να ανακοινωθούν οι μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, ενώ ήδη καταρτίζεται και ο πίνακας με τις αδικίες που θα διορθωθούν, ορισμένες μάλιστα έως τα τέλη Δεκεμβρίου. 

Ένα πεδίο αφορά το χώρο της Υγείας και όπως λέγεται χαρακτηριστικά η «μάχη της υγείας» θα αποτελέσει στο εξής προμετωπίδα της κυβερνητικής δραστηριότητας, καθώς ευρύτατες κοινωνικές ομάδες προσδοκούν σε καλύτερη περίθαλψη, ειδικά σε μνημονιακή εποχή. 

Το άλλο πεδίο που θα επενδύσει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την εικόνα της είναι το υπουργείο Εργασίας με την προώθηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. 

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στην επασύνδεση της κυβέρνησης και ειδικά της ΝΔ με τον αγροτικό κόσμο, κάτι για το οποίο θα εργαστεί η νέος υπουργός με μοχλό τη νέα ΚΑΠ. 

Εντολές έχουν δοθεί από τον Πρωθυπουργό για την άμεση επίλυση θεμάτων καθημερινότητας και στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ θα δίνεται σε όλα τα υπουργεία βαρύτητα να μην επιδεινωθεί το κλίμα κατά της κυβέρνησης με διάφορες αποφάσεις. Π.χ. η χθεσινή συμφωνία για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στα ΑΕΙ ήταν μια σαφή ένδειξη ότι θα γίνονται διορθωτικές κινήσεις. 

Επίσης το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ο συνδυασμός της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος με την επιμονή του Πρωθυπουργού στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού συστήματος. Αυτό που κάποτε ο ίδιος είχε αποκαλέσει «πολιτικό πολιτισμό» θα αποτελέσει τώρα εμφανή επιδίωξη, με τη ραγδαία μετεξέλιξη του κομματικού μηχανισμού σε πολιτικό φορέα «νέου τύπου», με τρόπο που να μεταβάλει άρδην το πολιτικό σκηνικό και να θεμελιώσει νέους κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς εκ μέρους των κομμάτων και των πολιτικών. 

Μένει να διαπιστωθεί αν όλα αυτά αποδειχθούν ικανά να βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης και να την αποσυγκολλήσουν από το «επικοινωνιακό τέλμα» των τελευταίων μηνών…, ενώ το κλίμα δεν το έχει αλλάξει ούτε ο πρόσφατος ανασχηματισμός.


σχετικα αρθρα