current views are: 1

16 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση08:52

Ποιοι και γιατί ξεσηκώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και ζητάνε αριστερή στροφή

Δύσκολα αναμένεται να είναι τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος για τα εκλογικά αποτελέσματα, παρά τη νίκη των ευρωεκλογών.

Δημοσίευση 08:52’
αρθρο-newpost

Δύσκολα αναμένεται να είναι τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος για τα εκλογικά αποτελέσματα, παρά τη νίκη των ευρωεκλογών.

Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Δύσκολα αναμένεται να είναι τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος για τα εκλογικά αποτελέσματα, παρά τη νίκη των ευρωεκλογών. Κι αυτό γιατί δεν τον περιμένει μόνο η συνήθης κριτική της αριστερής πλατφόρμας αυτή τη φορά , αλλά και η κριτική  της αριστερής πτέρυγας  … των δικών του, των προεδρικών. 

Ήδη εδώ και αρκετές μέρες κυκλοφορεί ένα κείμενο το οποίο υπογράφουν κάποιοι από αυτούς (όχι όλοι όσοι το συμμερίζονται, καθώς κάποιοι λόγω της θέσης τους στο κόμμα δεν μπορούσαν) με το οποίο ζητούν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην εγκαταλείψει την αριστερή γραμμή  προκειμένου να κερδίσει την κυβέρνηση, όπως τον συμβουλεύουν κάποιοι, αλλά να επιμείνει ριζοσπαστικά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost  το κείμενο αυτό,  που θα αποτελέσει παρέμβαση  στην Κεντρική Επιτροπή, είναι σε πολύ πιο ήπιους τόνους από την κριτική που ασκείται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των στελεχών αυτών, παρόλα αυτά έχει προκαλέσει ήδη πονοκέφαλο στον Αλέξη Τσίπρα, που έχει ενημερωθεί εγκαίρως για την κίνηση αυτή. 

Οι περισσότεροι από αυτούς που πρωτοστατούν είναι οι πολύ στενοί του συνεργάτες, από τα «πέτρινα» χρόνια του 4%,  οι οποίοι όμως μετά το 2012 αισθάνονται παραγκωνισμένοι από τους «εξωθεσμικούς».  Από το περιβάλλον του προέδρου αποδίδουν την πρωτοβουλία αυτή περισσότερο σε προσωπικούς λόγους και ειδικά στην προσωπική πικρία που έχουν κάποια στελέχη γιατί δεν αξιοποιήθηκαν περισσότερο.  Οι πληροφορίες λένε ότι  ο Α. Τσίπρας προκειμένου να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ετοιμάζεται να τους τη βγει από αριστερά μη αφήνοντας τους κανένα επιχείρημα. Η ομιλία του δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο, λένε,  για να κατηγορηθεί για στροφή προς το κέντρο και μέχρι την Κυριακή όλες του οι δηλώσεις θα κινούνται σε αυτό το πλαίσιο. Αριστερή στροφή λοιπόν μέχρι την Κυριακή, όπως λέγεται ότι του πρότειναν οι συνεργάτες του. 

Παρά τη λεκτική αριστερή στροφή που θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, προκειμένου να καθησυχάσει το εσωτερικό του κόμματος που βράζει, όλα δείχνουν ότι έχει πειστεί πως από αριστερά δεν έχει άλλες δεξαμενές ψηφοφόρων και ότι πρέπει να πάει προς το κέντρο αν θέλει να αυξήσει τις δυνάμεις του. 

Η ΑρΑρεν (όπως αποκαλείται η αριστερή τάση της «Αριστερής Ενότητας»  που ήταν η τάση του Τσίπρα και τώρα του ασκεί κριτική και πρωταγωνιστεί στον ξεσηκωμό υπέρ της αριστερής στροφής) διαψεύδει κατηγορηματικά οτιδήποτε έχει να κάνει με προσωπικά κίνητρα που της καταλογίζει η ηγεσία.  Αντιθέτως,  θεωρεί ότι ο πρόεδρος του κόμματος συμβουλεύεται εδώ και καιρό «εξωθεσμικούς»,  απαξιώνοντας την κομματική λειτουργία.  Ασκούν κριτική επίσης στο ότι η ηγεσία δίνει μεγάλο βάρος στην επικοινωνία αντί να δίνει στην κοινωνία και στα κοινωνικά κινήματα. 

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ηρώ Διώτη, Ράνια Σβίγγου, Τάσος Κορωνάκης, Χάρης Κωνσταντάτος, και Χριστόφορος Παπαδόπουλος είναι μερικοί μόνο από όσους πρωταγωνιστούν στον ξεσηκωμό για «αριστερή στροφή» ενώ αρκετοί ακόμα που συμμερίζονται τον προβληματισμό αυτό και συμμετείχαν και στις ζυμώσεις δεν υπογράφουν το κείμενο.


σχετικα αρθρα