Στις προσπάθειες της κυβέρνησης να βγεί η χώρα από την κρίση, αλλά και στην επιτυχημένη ελληνική Προεδρία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην 51η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κοινοβουλίων κρατών-μελών Ε.Ε. ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Εμείς χάσαμε σε αυτά τα τελευταία χρόνια το 25% του εθνικού μας εισοδήματος, αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν παρά μόνο μέσα από τις τεράστιες θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός και το κάθε ελληνικό σπίτι. Και ως εκ τούτου το ότι αυτή τη στιγμή και η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει τους τελευταίους μήνες, σιγά αλλά σταθερά, και το γεγονός ότι αναπτύσσεται ένα πλαίσιο επενδυτικό για την Ελλάδα, πολυσήμαντο, και το γεγονός ότι οι πάντες αναγνωρίζουν ότι από πλευράς δημοσιονομικής, αλλά και από πλευράς διαρθρωτικών αλλαγών έχουμε πετύχει τεράστια επιτεύγματα σε αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι κάτι το οποίο μας οπλίζει με αισιοδοξία για το αύριο. Βγαίνει, λοιπόν, πράγματι και η Ελλάδα ισχυρότερη από αυτή την κρίση».

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να εξηγήσει ότι, «Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου σε δύσκολες περιστάσεις. Δύσκολες για την ίδια, αφού μόλις τώρα συνέρχεται από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Αλλά και δύσκολες συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη πρόκληση από τη δημιουργία της: Τη χρηματοπιστωτική κρίση που κλόνισε τις βεβαιότητες των Ευρωπαίων πολιτών και δημιούργησε, προς στιγμήν, αμφιβολίες ακόμα και για την ίδια την Ένωση.

Η κρίση τελικά σε δυναμώνει. Όταν ο κόσμος, παρά τις αμφιβολίες, παρά τις δοκιμασίες του, μαθαίνει να εμπιστεύεται τις ηγεσίες του. Κι όταν βλέπει οι αλλαγές που γίνονται, να επιτρέπουν ξανά την ανάπτυξη, να θωρακίζουν την κοινωνική συνοχή, να διορθώνουν τα σφάλματα του χθες, για να γεννήσουν ξανά την Ελπίδα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας κάλυψαν ουσιαστικά όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον Ευρωπαίο πολίτη: Την αντιμετώπιση των «κατασκευαστικών ελλειμμάτων» του ευρώ, όπως προέκυψαν από την τελευταία κρίση. Με στόχο πλέον την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με προτεραιότητα την εμβάθυνση της ίδιας της ΟΝΕ. Κεντρικό ρόλο εδώ – συμβολικά και ουσιαστικά – είχε η προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης…

Την ανάσχεση μετά της ύφεσης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που καίρια έχουν πλήξει την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Και εδώ προωθήσαμε εκείνες τις πολιτικές και εκείνες τις παρεμβάσεις που ενισχύουν μακροχρόνια την ανάπτυξη, δημιουργούν θέσεις εργασίας άμεσα και μεσοπρόθεσμα και ανακουφίζουν βραχυχρόνια τις στρατιές των ανέργων. Και κυρίως των νέων ανθρώπων…

Την έμφαση στην μετανάστευση, την προστασία των συνόρων και την κινητικότητα. Με απώτερη προοπτική την ολοκλήρωση του Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Κι εδώ κάνουμε και τα δύο: οικοδομούμε το μακροχρόνιο όραμα του ενιαίου χώρου της Ευρώπης, αλλά δεν παραβλέπουμε και τα άμεσα προβλήματα που δημιουργεί η παράνομη μετανάστευση, ιδιαίτερα σε εκείνες τις χώρες που, λόγω της θέσης τους, υφίστανται και τη μεγαλύτερη πίεση.

Πρώτον, όσον αφορά στην κάλυψη των «κατασκευαστικών – όπως είπα - αδυναμιών» της ΟΝΕ, η Ελληνική Προεδρία ολοκλήρωσε πολιτικά τον Κανονισμό για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM). Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη Διακυβερνητική Συμφωνία για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF), αποτελούν το μεγάλο και καταλυτικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης! Αυτά όλα, πριν από λίγα χρόνια, δεν υπήρχαν ούτε καν «στα χαρτιά». Και τώρα γίνονται πραγματικότητα...

Παράλληλα, η Προεδρία μας ολοκλήρωσε έναν σημαντικό αριθμό «φακέλων» στον τομέα της αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, για να ενισχυθεί η ασφάλεια και η διαφάνεια του συστήματος, αλλά και η υπευθυνότητα σε όσους εμπλέκονται σε αυτό.

Σημαντική επιτυχία, θα έλεγα, στο πεδίο αυτό συνιστούν: Πρώτον, η αναθεώρηση του καταλόγου των τρίτων χωρών, οι υπήκοοι των οποίων υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Και δεύτερον, οι οδηγίες για τις συνθήκες εισδοχής και παραμονής των υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της ενδο-επιχειρησιακής μετακίνησης και με σκοπό την εποχική απασχόληση.

Η Ελληνική Προεδρία πέτυχε, επίσης, την υιοθέτηση του Κανονισμού για την επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ένωσης, μιλάω δηλαδή για το πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασίας που συντονίζεται από την FRONTEX. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα ύστερα από διαπραγματεύσεις που είχαν κρατήσει χρόνια.

Για το ζήτημα του μεταναστευτικού προβλήματος, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «Ο ομαλός επαναπατρισμός μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών που έχουν ήδη περάσει τα ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς να δικαιούνται άσυλο, αλλά και η εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων που τους προωθούν και που τους εκμεταλλεύονται, είναι οι μεγάλες προτεραιότητες από δω και στο εξής. Και τώρα μπορούμε και πρέπει να δώσουμε λύσεις και σε αυτά τα προβλήματα».

Παράλληλα, πρόσθεε ότι «στη δική μου Περιφέρεια, εκεί που εκλέγομαι, από το 1977, όταν πρωτομπήκα στο Κοινοβούλιο, τελευταία διαπίστωσα ότι σ’ ένα από εκείνα τα φρικτά σκηνικά που ζούμε, όπου ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του καθενός το δράμα μιας βάρκας ανθρώπων οι οποίοι έρχονται παράνομα, οι συγκεκριμένοι από το Αφγανιστάν, περίπου διακόσιοι, αντιλήφθηκα προσωπικά ότι το κάθε κεφάλι που ήταν μέσα σε αυτή τη βάρκα, σε αυτό το δράμα, είχε πληρώσει 2.500 δολάρια στο Αφγανιστάν σε κάποιον διακινητή. Όπως πάντα, βάζουν κάποια γυναίκα έγκυο μπροστά, λίγα παιδιά, για να φαίνεται ότι είναι ανάγκη αμέσως να υπάρξει πρόνοια, λες και δεν θα υπήρχε διαφορετικά».