Ένα καλοκαιρινό απόγευμα γεμάτο μουσική, μελωδίες και κρητικά ακούσματα θα προσφέρει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε όσους βρεθούν το Σαββάτο στο Τροκαντερό. Το πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό "Γ. Αβέρωφ" και το Ίδρυμα "Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης" γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, μαζί με την Ιστορική Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Οι διοργανωτές υπόσχονται μελωδίες μαγικές που θα «ταξιδέψουν» όσους κατηφορίσουν το Σαββάτο ως το Τροκαντερό με διάθεση να αφεθούν στις νότες την ώρα που θα βασιλεύει ο ήλιος και η θαλασσινή αύρα θα προσφέρει «κύματα δροσιάς».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα η συναυλία θα ξεκινήσει στις 19.30 και θα διαρκέσει έως τις 21.30 στον χώρο ελλιμενισμού του "ΑΒΕΡΩΦ". Εκτός από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα είναι και οι "mandoloop" Μιχάλης Κονταξάκης (Μαντολίνο) και Αντώνης Βουμβουλάκης (Ηλεκτροκλασική κιθάρα). Στην συγκεκριμένη παράσταση θα παρουσιάσουν συνθέσεις καθώς και διασκευές σε μελωδίες της κρητικής μουσικής.

Να θυμίσουμε ότι η ιστορία της μπάντας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε από το 1875. Τότε δημιουργήθηκε το μουσικό τμήμα που το αποτελούσαν Σαλπιγκτές και τυμπανιστές,με βαθμοφόρους εκπαιδευτές, αποσπασμένους στο Πολεμικό Ναυτικό από το Μουσικό τμήμα της μουσικής του Στρατού Ξηράς - της τότε Φρουράς Αθηνών Το μουσικό αυτό τμήμα επέβαινε μόνιμα στη Ναυαρχίδα του Στόλου, καλύπτοντας συνάμα και όλες τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού γενικότερα, όπως: στο κεντρικό προγυμναστήριο Πόρου κατά τις περιόδους προπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων, παρελάσεις, θρησκευτικές τελετές, ορκωμοσίες, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κ.λ.π.

Η Μουσική του Πολεμικού Ναυτικού έχει αντιπροσωπεύσει την πατρίδα μας πάρα πολλές φορές στο εξωτερικό, (σε παρελάσεις, θρησκευτικές τελετές, στρατιωτικά φεστιβάλ). Έχει παρουσιάσει προγράμματα κι εκπομπές στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και έργο στον δισκογραφικό τομέα καθώς επίσης έχουν προβληθεί εκπομπές αναφερόμενες στην ιστορία και το έργο της.

Γ. Κοκ.