Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάζεψε του υπουργούς του κόμματος στο υπουργείο Εξωτερικών για να συζητήσουν και να εκθέσει ο καθένας τις απόψεις του, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να στελνει μήνυμα επαναδιαπραγμάτευσης συγκεκριμένων ζητημάτων με την τρόικα, τονίζοντας την ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά είπε πως πρέπει να ξεκινήσει επανατοποθέτηση κάποιων ζητημάτων σε συζητήσεις με την τρόικα, και τις ισχυρές χώρες της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε «σεβόμαστε τις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει να επανατοποθετηθούμε σε ζητήματα όπως το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, όπως τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των πολιτών σε σχέση με τις δόσεις».

«Τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον καλούμε να τοποθετηθεί στα ζητήματα που έχω θέσει» είπε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να ασκήσει κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι καλλιεργεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα όπως στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει «θεσμική λύση» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ως «θεσμική πρόκληση». Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητικός εταίρος θα επιζητήσει την πλειοψηφία στη Βουλή ώστε ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή έξοδος της χώρας από την κρίση.

Οι θέσεις των υπουργών

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν και πολλοί από τους υπουργούς. Η κυρία Χριστοφιλοπούλου άφησε αιχμές για τον Φώτη Κουβέλη και τον Δημήτρη Ρέππα κατηγορώντας τους πως με τους χειρισμούς τους και τις πολιτικές τους τώρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε πως πρέπει να ξαναδεί η κυβέρνηση κάποια ζητήματα γιατί ο κόσμος θα της γυρίσει την πλάτη, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την λύση που βρέθηκε για το ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε πως στο δικό του υπουργείο «δεν έχει ανοίξει μύτη» παρά τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις και παραδέχτηκε πως το μέτρο πρέπει να επανεξεταστεί.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τους υπουργούς να επικοινωνούν μαζί του όταν έχουν θέματα πολιτικής φύσης να λύσουν στα υπουργεία που έχουν τοποθετηθεί.