Γράφει Άρτεμις Παραδείσου

Η αισιοδοξία του Αντώνη Σαμαρά ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς θα βρεθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται, έβαλε φωτιά στα κομματικά επιτελεία που πήραν τα κομπιουτεράκια και άρχισαν τις προσθαφαιρέσεις. 

Κλειδί για τις αριθμητικές πράξεις, θεωρείται η επισήμανση του Πρωθυπουργού (στο Βήμα) ότι «με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο». Κατά συνέπεια, ο Αντ. Σαμαράς ποντάρει και σε «αντιμνημονιακούς» οι οποίοι όμως δεν θα έχουν πλέον λόγο να αντιτίθενται γιατί- όπως πιστεύει- μνημόνιο δεν θα υπάρχει.

Σήμερα, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί 155 βουλευτές με την προσθήκη των Ανδρέα Λοβέρδου, Χρήστου Αηδόνη και του Δημήτρη Μπριάνη που αντικαθιστά τον Νίκο Σταυρογιάννη (δήμαρχος Λαμίας πλέον). Ως τον… μαγικό αριθμό 180, υπολείπονται 25 βουλευτές.

Από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει στην ψήφο αυτών οι οποίοι κινούνται σε ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή των  Βουδούρη, Μουτσινά, Μπόλαρη, Παραστατίδη, Τζάκρη, αλλά και του Τατσόπουλου που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει ότι και το κόμμα με το οποίο εξελέγη. Μάλλον δεν μπορεί να υπολογίζει και στον Νικολόπουλο, ο οποίος κατευθύνεται προς τους ΑΝΕΛ. 

Αντιθέτως, μπορεί να ελπίζει στους πρώην «γαλάζιους» Πολύδωρας, Κακλαμάνης, Κασαπίδης)και στους πρώην ΑΝΕΛ (Χρυσούλα Γιαταγάνα, Μίκα Ιατρίδη, Καπερνάρος, Γιοβανόπουλος, Κουράκος, και Νταβρής, στον ανεξαρτητοποιηθέντα από τη ΔΗΜΑΡ Οικονόμου, αλλά και στον εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη.

Αν ψηφίσουν όλοι, παρά το γεγονός ότι χθες ο Νταβρής δήλωσε ότι «πρέπει πριν την εκλογή προέδρου να γίνει μια αλλαγή κυβέρνησης», υπολείπονται 14 βουλευτές. Κάποιοι κάνουν λόγο και για τους πρώην χρυσαυγίτες Μπούκουρα και Αλεξόπουλο. Αν προστεθούν και αυτοί, λείπουν 12 βουλευτές. Και εκεί αρχίζουν τα… πολύ δύσκολα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εκτιμούν ότι στην Προεδρική πλειοψηφία μπορεί να προστεθούν υπό προϋποθέσεις οι Λυκούδης και Ψαριανός της ΔΗΜΑΡ και ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ- αναφέρονται τα ονόματα των Κουίκ, Χαϊκάλη, Δαμαβολίτη, Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά και Μαρίνας Χρυσοβελώνη. 

Όλοι αυτοί, μας κάνουν 175- άρα χρειάζονται άλλοι πέντε. Αλλά, αν φτάσουμε ως εκεί, πράγμα δύσκολο, όλα γίνονται…