Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς ήταν απλήρωτη για πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια, με αποτέλεσμα να επικρατήσει νωρίς το μεσημέρι η φήμη ότι δεν θα μπορέσουν  να ολοκληρωθούν  σε αυτά οι εργασίες στην πυραυλάκατο «Ρίτσος» και ότι οι άλλες δύο  θα πέσουν… από τους γερανούς που τις κρατούν στο καρνάγιο. Φήμη που δεν ισχύει.

Το ρεύμα κόπηκε σήμερα καθώς τα  Ναυπηγεία Ελευσίνα είναι πολύ κακή οικονομική κατάσταση και δεν πληρωνόταν η ΔΕΗ εδώ και πολύ καιρό. Να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει καταβάλλει τα 390 από τα 440 εκατ. ευρώ για τη ναυπήγηση τριών υπερσύγχρονων πυραυλακτάτων. Από αυτές μόνο η μία είναι σχεδόν έτοιμη.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους του ΓΕΝ, δεν τίθεται θέμα ασφαλείας για τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού που «κτίζονται» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Επίσης υπογράμμιζαν ότι η σημερινή ενέργεια της ΔΕΗ να διακόψει την παροχή ρεύματος στα Ναυπηγεία δεν πρόκειται να επηρεάσει το χρόνο παραδόσεως της πυραυλακάτου «Ρίτσος» (P-71), τύπου Super Vita, στο Πολεμικό Ναυτικό. Το εν λόγω σκάφος έχει τις δικές του ηλεκτρογεννήτριες και χρειάζεται εξωτερική παροχή ρεύματος  για τις τελευταίες δοκιμές εν όρμω που πραγματοποιούν σε αυτόν.

Επιπλέον μας ανέφεραν ότι η διακοπή του ρεύματος δεν επηρεάζει  την ασφάλεια των υπολοίπων δύο (ΤΠΚ «Καραθανάσης» και ΤΠΚ «Βλαχάκος») που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ναυπηγήσεως.

Την περασμένη Παρασκευή ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ μιλώντας στους στρατιωτικούς συντάκτες και αναφερόμενος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα , είχε τονίσει ότι «μέσα στο επόμενο δίμηνο ο "Ρίτσος" θα ταξιδεύει στη θάλασσα».

Πληροφορίες θέλουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να χρωστούν περί τα 2.000.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Λέγεται επίσης πως τα εν λόγω ναυπηγεία έκαναν πρόταση στη ΔΕΗ να της δώσουν 200.000 ευρώ σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να την ξοφλήσουν σιγά –σιγά, αλλά αρνήθηκε κάθε διακανονισμό.

Γ. Κοκ.