«Πρώτα η ικανοποίηση των και των 12 προαπαιτουμένων και μετά δόσεις και επόμενη αξιολόγηση». Αυτό είναι το μήνυμα των Βρυξελλών προς την Ελλάδα, λίγες ώρες πριν από τις επαφές που θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επί πορτογαλικού εδάφους.

Το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελέσει το αντικείμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον γερμανό ΥΠΟΙΚ, στη συνάντηση που θα γίνει στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΕΛΚ. 

To μήνυμα των Βρυξελλών

Λίγο νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε από την βελγική πρωτεύουσα ότι η ικανοποίηση των προαπαιτούμενων είναι βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των δύο δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι δόσεις που εκκρεμούν είναι αυτές του Μαϊου και του Ιουνίου, ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη και πρόσθεσε ότι η κάθε μία συνδέεται με την υλοποίηση έξι προαπαιτούμενων δράσεων.

«Περιμένουμε να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Μαϊου. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του Ιουνίου», ανέφερε ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος. Τόνισε, μάλιστα, ότι η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας, η οποία, όπως είπε, συνδέεται με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «δεν θα ξεκινήσει, αν προηγουμένως η Ελλάδα δεν έχει ικανοποιήσει τα δώδεκα προαπαιτούμενα».

Υπενθυμίζεται ότι τα 6+6 προαπαιτούμενα είναι:

Προαπαιτούμενα Μαΐου

1. Ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο.

2. Ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

3. Συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.
4. Ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

5. Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

6. Ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.

Προαπαιτούμενα Ιουνίου

1. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ. 

2. Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

3. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

4. Κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

5. Ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ.

6. Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Νέα αξιολόγηση και «ανυπομονησία» για Χαρδούβελη

O αξιωματοιύχος εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης θα είναι εύκολες και θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα και ανέφερε ότι τον Ιούλιο θα μεταβεί στην Αθήνα το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 19 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, παρουσία της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο νέος Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης θα παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας. Και πρόσθεσε ότι το Eurogroup αναμένει με «ανυπομονησία» να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι το Eurogroup έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίησή του για το αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απελευθέρωση της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι είναι επιτεύξιμοι και ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά. «Πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχουν διάφορες πιθανότητες για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε, αλλά αυτό δεν θα αποφασιστεί πριν το καλοκαίρι».

«Σε ακατάλληλη στιγμή η παραίτηση Θεοχάρη»

Εξάλλου, αναφορικά την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. «Συζητήσαμε για αυτό το ζήτημα και αρκετοί συνάδελφοι ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι ο κ. Θεοχάρης παραιτήθηκε εθελοντικά και ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι στη διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. δημοσίων εσόδων της Ελλάδας θα λάβουν μέρος ένας ή περισσότεροι ξένοι εμπειρογνώμονες. «Η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν ήρθε την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

H αντικατάσταση του Μορς

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Ματίας Μορς, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι, όπως είναι γνωστό, μετά την προαγωγή του, έχει ορισθεί το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα τον διαδεχθεί στην τρόικα.

Δεν ξεκαθάρισε, ωστόσο, αν στην επόμενη επίσημη επίσκεψη του κλιμακίου της Επιτροπής με την Τρόικα, θα είναι ο ένας ή ο άλλος.