Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Επιστροφή στην εσωστρέφεια ή παιχνίδια εξουσίας των τάσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που από κόμμα του 4%, πλέον, φλερτάρει με την εξουσία. Οι ασθένειες των κομμάτων εξουσίας απειλούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μπορεί θεωρητικά να «αφόπλισε» τις συνιστώσες αλλά τώρα έρχεται αντιμέτωπο με ομάδες που επιδιώκουν μεγαλύτερο μερίδιο στη διαχείριση αλλά και στη λήψη των αποφάσεων.

Η πρώτη ισχυρή πίεση αναμένεται για τον Αλέξη Τσίπρα το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος για τα εκλογικά αποτελέσματα, παρά τη νίκη των ευρωεκλογών. Και μπορεί μέχρι σήμερα είχε να αντιμετωπίσει τη συνήθη κριτική της αριστερής πλατφόρμας αυτή τη φορά , θα τα «ακούσει» και από την αριστερή πτέρυγα  … των δικών του, των προεδρικών.

Το κείμενο που είχε προαναγγείλει και παρουσιάζει το newpost.gr το οποίο υπογράφουν αρκετά στελέχη αλλά και το συμμερίζονται περισσότεροι- καθώς κάποιοι λόγω της θέσης τους στο κόμμα δεν μπορούσαν να το υπογράψουν- και με το οποίο ζητούν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην εγκαταλείψει την αριστερή γραμμή  προκειμένου να κερδίσει την κυβέρνηση, όπως τον συμβουλεύουν κάποιοι, αλλά να επιμείνει ριζοσπαστικά.

Ασκούν κριτική επίσης στην ηγεσία πως δίνει μεγάλο βάρος στην επικοινωνία αντί να δίνει στην κοινωνία και στα κοινωνικά κινήματα.

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ηρώ Διώτη, Ράνια Σβίγγου, Τάσος Κορωνάκης, Χάρης Κωνσταντάτος, και Χριστόφορος Παπαδόπουλος είναι μερικοί μόνο από όσους πρωταγωνιστούν στον ξεσηκωμό για «αριστερή στροφή» ενώ αρκετοί ακόμα που συμμερίζονται τον προβληματισμό αυτό και συμμετείχαν και στις ζυμώσεις δεν υπογράφουν το κείμενο.

Ασκούν σκληρή κριτική για τη λειτουργία των κομματικών οργάνων: «Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα. Γιατί για μας η δημοκρατία δεν είναι μόνο ο πιο δίκαιος τρόπος λήψης αποφάσεων, αλλά και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οργάνωσης της συλλογικής διάνοιας. Το «μαζί» δεν το θέλουμε μόνο για να μην καπελωνόμαστε, αλλά και γιατί «μαζί» κάνουμε τις βέλτιστες επιλογές». 

Και συνεχίζουν με αιχμές για το βάρος που δόθηκε στην επικοινωνία:

«Να επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε το πολιτικό παιχνίδι από το πεδίο της επικοινωνίας και των θεσμών σε αυτό του δρόμου και των κινημάτων».

Η αμφισβήτηση κορυφώνεται με τα καρφιά για την επικοινωνιακή πολιτική αλλά και το δημόσιο λόγο του κόμματος με βολές κατά του συνθήματος της ΝΔ που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το έκανε προεκλογική πλατφόρμα του με το neaellada.gr :

«Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι, για παράδειγμα, με το δημόσιο λόγο του κόμματος, ιδίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γιατί πολλές φορές δανειστήκαμε το λόγο του αντιπάλου (ενίοτε και τα συνθήματα, όπως με το neallada.gr), θεωρώντας εσφαλμένα ότι έτσι γινόμαστε πιο λαϊκοί, πιο διεισδυτικοί και πιο ασφαλείς έναντι της δεξιάς και ακροδεξιάς δημαγωγίας. Στην πραγματικότητα, με έναν τέτοιο λόγο πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο: να αφήνουμε τον κόσμο μας ιδεολογικά και πολιτικά απροετοίμαστο μπροστά στον κυρίαρχο λόγο και να φαινόμαστε ως καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου».

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το κείμενο και ποιοι το υπογράφουν