Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Ρόλο για την επιστροφή της στην Ελλάδα αναζητεί η Μαρία Δαμανάκη που μέχρι πρόσφατα επεδίωκε άλλη μία θητεία στην Κομισιόν. Εδώ και λίγες μέρες ωστόσο  γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής στην κεντροαριστερά

Αθόρυβη αλλά καθόλου ανενεργή  στα χρόνια του μνημονίου η Μαρία Δαμανάκη υπήρξε αρκετά προνοητική ώστε να τα περάσει στην ασφάλεια των Βρυξελλών, προετοιμάζοντας  παράλληλα την επόμενη μέρα. Η Μαρία Δαμανάκη, ως γνωστόν, υπήρξε επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου με τον οποίο διατηρούσε στενές σχέσεις από την περίοδο που βρισκόταν ακόμα στον Συνασπισμό (είχε δημιουργήσει μάλιστα και ΜΚΟ  η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΕΞ επί Γ. Παπανδρέου –αν δεν κάνουμε λάθος, για τον εκδημοκρατισμό των Βαλκανίων).  Όταν ο Γιώργος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, η πάντα προνοητική Μαρία Δαμανάκη φρόντισε να φτιάξει τη σχέση της με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά ταυτόχρονα,  υπό συνθήκες σχεδόν μυστικότητας, άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο φρόντιζε να ενημερώνει τακτικά για τα της Κομισιόν και όχι μόνο. 

Η Μαρία Δαμανάκη σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξε επιμόνως την παραμονή της για άλλη μια πενταετία στη θέση της επιτρόπου, αλλά μάλλον δεν θα τα καταφέρει γιατί οι ανταγωνιστές φαίνεται να διαθέτουν πιο ισχυρές προσβάσεις, αν και οι δικές της δεν είναι καθόλου αμελητέες. 

Εδώ και λίγο καιρό ακούγεται από έγκυρες πηγές ότι  ισχυροί «προστάτες» της που τυγχάνει να είναι  παράγοντες με ισχυρή επιρροή στη χώρα, εκτιμούν ότι μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Εκτιμά δηλαδή ότι έχει όλα τα προσόντα για να παίξει τον ηγετικό ρόλο για τον οποίο εδώ και καιρό αναζητούν τον πρωταγωνιστή και δεν τον βρίσκουν.  Ίσως εκεί που απέτυχαν τόσοι άνδρες να πετύχει μια γυναίκα της λένε κι εκείνη το συζητάει.  Παρά το ότι το θέμα προωθεί  πανίσχυρος  παράγοντας, στην πραγματικότητα πολύ λίγοι είναι αυτοί  που πιστεύουν πραγματικά ότι η Μαρία Δαμανάκη θα μπορούσε να πετύχει σε έναν τέτοιο ρόλο. Πλην όλων των άλλων, μπορεί να διαθέτει ισχυρούς φίλους αλλά οι  πολιτικοί εχθροί της είναι πολύ περισσότεροι.