Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Το μύθο του Αισώπου για τα ποντίκια που μαζεύτηκαν για να κρεμάσουν κουδούνι στην ουρά του γάτου, αλλά τελικά έμειναν στα λόγια καθώς δεν βρέθηκε κανένα πραγματικά τολμηρό, θυμίζουν όσοι ασκούν εσωκομματική κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. 

Από την προεκλογική ακόμα περίοδο υπήρξε πολύ έντονη γκρίνια και διαμαρτυρίες για το «περιβάλλον του προέδρου» και για τους «εξωθεσμικούς» με τους οποίους αποφασίζει αλλά και για «την περιφρόνηση των κομματικών οργάνων». Και πάνω από όλα για την «δεξιά στροφή» και  για τη συχνότητα που αναφέρει τη λέξη πατρίδα στις ομιλίες του. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα γνώριζε λίγο ως πολύ όλα αυτά αλλά δεν έδινε καμία σημασία. Μέχρι που άρχισαν οι «απειλές» για κείμενο που θα ασκούσε έντονη κριτική και θα τα έλεγε έξω από τα δόντια στην επερχόμενη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.  Εκεί αποφάσισε να παρέμβει. Την προειδοποιητική βολή την έριξε στην ομιλία του στην Κ.Ο του κόμματος όπου είπε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουν δεξιά στροφή για να κερδίσουν την εξουσία αλλά δεν θα γίνουν και αριστεριστές. Το μήνυμα δόθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά δεν περιορίστηκε σε αυτό. 

Υπό συνθήκες μυστικότητας έδωσε εντολή να συγκεντρωθούν όλα τα μέλη της Αριστερής Ενότητας (οι δικοί του δηλαδή οι προεδρικοί που σήμερα εμφανίζονται δυσαρεστημένοι οι μισοί) για τους μιλήσει. Εκεί από αυτά που τους είπε, το νόημα ήταν, όπως αναφέρει στο Newpost κομματικός αξιωματούχος, να σοβαρευτούν αν θέλουν να διώξει την κυβέρνηση Σαμαρά και να σταματήσουν αυτά που κάνουν. 

Όπως παραδέχονται πάντως και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, παρά τις διακηρύξεις  για σκληρό κείμενο κριτικής κτλ,  αυτό που τελικά κυκλοφόρησε ήταν σε εξαιρετικά ήπιους τόνους και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πρόβλημα. Άλλωστε και στην πρόσφατη συνάντηση τα διαμαρτυρόμενα στελέχη έδειξαν να  συμμορφώνονται απολύτως με τις παρατηρήσεις του Τσίπρα.