Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας χθες στους υπουργούς και τους υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε αφενός να μην κολλήσουν οι μεταρρυθμίσεις και αφετέρου το κόμμα να βρίσκεται σε ετοιμότητα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλέσει εκλογές το φθινόπωρο. Με τον τρόπο αυτό, δεν έθεσε σε συναγερμό μόνον το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ολόκληρη την Κυβέρνηση. 

Διότι, πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει εκλογές; Δεν μπόρεσε πέρυσι το φθινόπωρο, όταν οι καθηγητές προετοιμαζόταν για τη μητέρα των μαχών και η ΕΡΤ θύμιζε… Στάλινγκραντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά και μπορεί να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν καταφέρει να ανεβάσει τους βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν όποιον και αν προταθεί ως Πρόεδρος στους 121 ή αν (προτιμάτε) η Κυβέρνηση δεν μπορέσει να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 180 βουλευτές. Αλλά η διαδικασία εκλογής Προέδρου δεν προβλέπεται να αρχίσει Αύγουστο ή Σεπτέμβριο ώστε να αποβεί άκαρπη και να οδηγηθούμε σε κάλπες το φθινόπωρο. Από τα όσα όλοι γνωρίζουμε, τοποθετείται για αργότερα, στις αρχές του 2015 και αυτό- όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, ευνοεί την κυβέρνηση γιατί τότε αναμένεται να έχει βελτιωθεί το κλίμα.  

Το περίεργο είναι ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ρωτήθηκαν, από μέλη της κυβέρνησης και δημοσιογράφους, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τον Ευ. Βενιζέλο, μίλησαν για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την Προεδρική εκλογή. Αλλά δεν μπόρεσαν ούτε αυτοί να εξηγήσουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δύναται να προκαλέσει εκλογές το φθινόπωρο.  

Συνεργάτες του Α. Σαμαρά, τόνιζαν ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να προκαλέσει εκλογές το φθινόπωρο, είναι το… ΠΑΣΟΚ, αν σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Αυτό όμως ισοδυναμεί με… αυτοκτονικό ιδεασμό, διότι μπορεί η ΝΔ να χάσει αφού τα όποια μέτρα αποκατάστασης των αδικιών δεν θα έχουν υλοποιηθεί, αλλά ταυτοχρόνως το ΠΑΣΟΚ θα κινδυνεύσει να… εξαϋλωθεί.  
Το πιθανότερο είναι ο Ευ. Βενιζέλος να υπονοούσε ότι το φθινόπωρο θα είναι προεκλογική περίοδος. Μπορεί όμως να κάνει τέτοιο λάθος ένας τόσο καλός χειριστής της ελληνικής γλώσσας; Κάποιοι πιθανολογούν ότι τον Οκτώβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος θα δρομολογήσει μια αριστερή στροφή. Γι αυτό και ζήτησε να διασφαλίζεται το διακριτό στίγμα του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Ωστόσο δύσκολα μπορεί να πραγματοποιήσει- μαζί με το Συνέδριο, την… κωλοτούμπα του αιώνα.  

Άρα τι ήθελε να πει ο… ποιητής; Προσώρας παραμένει άγνωστο.