current views are: 2

17 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση12:31

Έρχεται εσωκομματικός ανασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

«Αν θέλεις ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο» είπε κάποτε ο Λατίνος ποιητής  Βιργίλιος και φαίνεται ότι στον  ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να το κάνουν πράξη. Μέρες πριν την σημαντική συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης–στις 22 και 23 του μηνός-όπου οι βασικές συνιστώσες θα διασταυρώσουν  τα ξίφη τους για τα λάθη της προεκλογικής περιόδου αλλά και το σημαντικό θέμα των συνεργασιών  η αμφισβήτηση ήρθε εκ των έσω προκειμένου να έχει και τον χαρακτήρα της αυτοκριτικής. 

Δημοσίευση 12:31’
αρθρο-newpost

«Αν θέλεις ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο» είπε κάποτε ο Λατίνος ποιητής  Βιργίλιος και φαίνεται ότι στον  ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να το κάνουν πράξη. Μέρες πριν την σημαντική συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης–στις 22 και 23 του μηνός-όπου οι βασικές συνιστώσες θα διασταυρώσουν  τα ξίφη τους για τα λάθη της προεκλογικής περιόδου αλλά και το σημαντικό θέμα των συνεργασιών  η αμφισβήτηση ήρθε εκ των έσω προκειμένου να έχει και τον χαρακτήρα της αυτοκριτικής. 

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

«Αν θέλεις ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο» είπε κάποτε ο Λατίνος ποιητής  Βιργίλιος και φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να το κάνουν πράξη. Μέρες πριν την σημαντική συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης–στις 22 και 23 του μηνός-όπου οι βασικές συνιστώσες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τα λάθη της προεκλογικής περιόδου αλλά και το σημαντικό θέμα των συνεργασιών  η αμφισβήτηση ήρθε εκ των έσω προκειμένου να έχει και τον χαρακτήρα της αυτοκριτικής. 

Μια ομάδα βουλευτών της τάσης Τσίπρα δηλαδή της «Αρ Αρεν» μεταξύ των οποίων ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ηρώ Διώτη, η Ράνια Σβίγγου, ο Τάσος Κορωνάκης, ο Χάρης Κωνσταντάτος, ο Θεόδωρος Δρίτσας και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, καθώς και κάποια στελέχη και  μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συνέταξαν ένα κείμενο επτά σελίδων μέσα στο οποίο καταγράφονται όλα τα λάθη της προεκλογικής περιόδου, το ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να πατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσει το θέμα των συνεργασιών  και το οποίο περιέχει αρκετά σημεία αυτοκριτικής. 

«Στο κείμενο αυτό γίνεται μια αποτίμηση όλων των πεπραγμένων της προεκλογικής περιόδου ενώ επισημαίνονται τα λάθη και οι αστοχίες που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες υποψηφιότητες» λέει στο Newpost στέλεχος της ΚΕ που συνυπογράφει το κείμενο. Ολοι εμείς που βρισκόμαστε κοντά και δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα αισθανθήκαμε την ανάγκη να αναγνωρίσουμε τα θέματα που προβλημάτισαν τα μέλη, τα στελέχη αλλά και τον κόσμο μας και τα οποία οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας και όχι σε κακή πρόθεση.» 

Το κείμενο αυτό επισημαίνουν ακόμα στελέχη που το συνυπογράφουν όχι  μόνο δεν είναι  εναντίον του Αλέξη Τσίπρα όπως πολλοί έσπευσαν να πουν αλλά αντίθετα λειτουργεί υποβοηθητικά  στην λογική Τσίπρα. Το κείμενο θέτει και ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού πάνω στο θέμα των συνεργασιών λένε οι ίδιοι άνθρωποι τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα ζητήματα που θα ξεκαθαριστούν στην ΚΕ του Σαββατοκύριακου.» Η αλήθεια είναι ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διάφορες απόψεις για τα θέματα της συνεργασίας. Με ποιους δηλαδή θα κληθούμε να πάμε και ποιους θα πρέπει να αφήσουμε την επόμενη περίοδο που είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού θα πρέπει να μπλοκάρουμε τα σκοτεινά σχέδια της κυβέρνησης για την ανεύρεση  του μαγικού αριθμού των 180 βουλευτών στην διαδικασία της εκλογής του Προέδρου λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. 

«Η συζήτηση αυτή είχε ξεκινήσει άλλωστε από την προεκλογική περίοδο όταν υπήρξαν οι αντιδράσεις για την επιλογή του Οδυσσέα Βουδούρη επισημαίνουν ακόμα τα στελέχη που πήραν την σχετική πρωτοβουλία. Ήταν τελικά σωστή αυτή ή επιλογή και θα έπρεπε να υπάρξει μια πολιτική συνεργασία και με άλλες προσωπικότητες του ευρύτερου αριστερού χώρου ή ήταν ένα ακόμα λάθος. Πως και γιατί έγινε η επιλογή Καρυπίδη και μέχρι που μπορεί να φτάσει το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ.» 

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέσα στο κείμενο επιρρίπτονται ευθύνες για κάποιες αστοχίες στο θέμα των συνεργασιών σε εξωθεσμικούς παράγοντες. «Στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου παροξύνθηκαν φαινόμενα που υπονομεύουν τη συλλογικότητα και τραυματίζουν την “ψυχή” της Αριστεράς. Τόσο η αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι η ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων, όσο και η αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας, έπληξαν τη δημοκρατία κι έφθειραν την αποτελεσματικότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι το κείμενο στην πραγματικότητα λειτουργεί εκτονωτικά αφού οι ίδιοι οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζονται να αναγνωρίζουν τα λάθη τους εκφράζοντας ταυτόχρονα και ένα μεγάλο κομμάτι μελών και  ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δυσανασχέτησαν από τα λάθη της ηγεσίας τους. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα  αποδυναμώνεται η κριτική που θα ασκούσε του Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αφού εδώ και καιρό τα στελέχη που πρρόσκεινται σε αυτή είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπήρχε σύγκρουση μέσα στα όργανα για το θέμα αυτό. 

Όπως είναι φυσικό η διαδικασία αυτή αναμένεται να φέρει και εσωκομματικό ανασχηματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ αφού μοιραία κάποια από τα λάθη χρεώνονται σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Την ίδια στιγμή πάντως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής πλεύσης προς το κέντρο και απευθυνόμενος προς όλες τις πλευρές ξεκαθαρίζει ότι το ζητούμενο είναι να ματαιωθούν τα σχέδια Σαμαρά. 

Έτσι λοιπόν η επιστολή -την οποία η κ. Ασημακοπούλου έσπευσε να την αξιοποιήσει λέγοντας ότι αμφισβητείται ο Αλέξης Τσίπρας- μάλλον τελικά  λειτουργεί υπέρ του Προέδρου αφού ασκεί κριτική για τα αυτονόητα και θέτει θέματα που θα τα έθεταν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Είπαμε «αν θέλεις ειρήνη να ετοιμάζεσαι για πόλεμο».


σχετικα αρθρα