Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στο τραπέζι του γεύματος εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έγινε το «τετ α τετ» του πρωθυπουργού με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Σαμαράς συζήτησε τις ευρωπαϊκές και οικονομικές εξελίξεις με τον κ. Σόιμπλε, έχοντας δίπλα του, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ, τον νέο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αμέσως μετα, στις 7:30 ώρα Ελλαδος, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ομάδα Εργασίας του ΕΛΚ για τη στρατηγική που αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη για την περίοδο 2014-2019. 

Με δεδομένο οτι η σημερινή συνεδριαση του ΕΛΚ στην πόλη Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας, είναι προετοιμασίας για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά θα σταθεί στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκη αντιμετώπιση για τα ζητήματα ανάπτυξης και άπασχολησης και να μην αντιμετωπίζεται κάθε χωρα μεμονωμένα. 

Στο πλαίσιο αυτο ο κ. Σαμαράς αναμένεται να τονίσει στους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ότι δεν πρέπει να υπάρχει μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων, αλλά όταν μια χώρα μένει πίσω, οι υπόλοιπες να εκφράζουν έμπρακτα τη στήριξη τους, ώστε να επανακάμπτει άμεσα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πάγια θέση του, ότι η πολιτικη της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αρκεί, αλλα θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην ανάπτυξη, θεση που εκφράζεται και από τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και για αυτο εδώ τα στελέχη του ΕΛΚ θεωρούν απαραίτητη την εκλογη του κ. Γιουνκέρ στο τιμόνι της Ευρωπαικης Επιτροπης.

Ο κ. Σαμαράς θα εχει κατ´ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, αλλα και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Κοέλιο.