current views are: 1

17 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση15:39

Τι συζήτησαν Σαμαράς – Σόιμπλε για χρέος, «διορθώσεις» και Γιουνκέρ

Οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές εξελίξεις στην οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της 20λεπτης συνομιλίας που είχαν ο πρωθυπουργός με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών στο τραπέζι του γεύματος εργασιας του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας. 

Δημοσίευση 15:39’
αρθρο-newpost

Οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές εξελίξεις στην οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της 20λεπτης συνομιλίας που είχαν ο πρωθυπουργός με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών στο τραπέζι του γεύματος εργασιας του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές εξελίξεις στην οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της 20λεπτης συνομιλίας που είχαν ο πρωθυπουργός με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών στο τραπέζι του γεύματος εργασίας του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος στην Αλμπουφέιρα της Πορτογαλίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ο κ. Σαμαράς συζήτησε με τον κ. Σόιμπλε κατ’ αρχήν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την υποψηφιότητα Γιουνκέρ που φαίνεται να κερδίζει έδαφος για την προεδρία της Κομισιόν. Η στήριξη του κ. Γιουνκέρ θεωρείται πολύ σημαντική προτεραιότητα, καθως ο υποψήφιος του ΕΛΚ ειναι υπέρμαχος της λογικής «ανάπτυξη και θέσεις εργασίας μαζι με δημοσιονομική προσαρμογή». 

Στη συζήτηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Σόιμπλε, βρέθηκαν και ζητήματα της ελληνικής οικονομίας με αφορμή το Eurogroup της Πέμπτης, με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφέρεται στα θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, τα οποία όπως φαίνεται αφήνουν το περιθώριο να γίνουν διορθώσεις στην κατεύθυνση της εξισορρόπησης των κοινωνικών αδικιών, χωρίς ωστόσο να πειραχτεί ο κεντρικός κορμός του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους παντως, η εκτίμηση ειναι οτι θα ξεκινήσει η συζήτηση κανονικά, από τον Σεπτέμβριο και συναρτάται και με τα υπόλοιπα δεδομένα της ελληνικης οικονομίας.

Στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Σόιμπλε, παρακαθησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντολ, ο νέος επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στην ομάδα Εργασίας του ΕΛΚ για τη στρατηγική που αφορά την απασχόληση και την ανάπτυξη για την περίοδο 2014-2019 και με δεδομένο οτι η σημερινή συνεδρίαση του ΕΛΚ ειναι προπαρασκευαστική για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση για τα ζητήματα ανάπτυξης και απασχόλησης και να μην αντιμετωπίζεται κάθε χωρα μεμονωμένα. 

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ´ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ, αλλα και τον Πορτογάλο ομόλογό του Πέδρο Κοέλιο.

 

 


σχετικα αρθρα