Την αντίδραση του υπουργείου Υποδομών και του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία έκανε λόγο για «εξαπάτηση» του επιβατικού κοινού με αφορμή την ανακοίνωση των αλλαγών στα εισιτήρια στα Μέσα Μεταφοράς.

Το υπουργείο «αποκρύπτει ότι ουσιαστικά οι χρήστες των ΜΜΜ θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα και για τις πιο απλές διαδρομές τους διπλή τιμή εισιτηρίου από αυτή που καταβάλλουν μέχρι σήμερα» ανέφερε, μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της.

Το υπουργείο Υποδομών απάντησε με ανακοίνωσή του. «Δεν θα θέλαμε να απαντούμε σε θυμωμένες καταγγελίες. Δεν είναι γόνιμο, χρήσιμο, παραγωγικό. Όμως αναγκαζόμαστε γιατί ο τομέας Δικτύων και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ηγεσία του Υπουργείου για παραπλάνηση του κοινού σχετικά με τις ανακοινώσεις  αλλαγών στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας» τόνισε προσθέτοντας:

Διατυπώνει δύο ισχυρισμούς για να τεκμηριώσει ότι οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν αντί να μειωθούν. Δεν αναφέρεται καθόλου στα ουσιαστικά ζητήματα ενοποίησης δικτύου, εξορθολογισμού των λεωφορειακών γραμμών, αναδιάρθρωσης του ομίλου ΟΑΣΑ. Συμπεραίνουμε πως δεν διαφωνεί και άρα αναμένουμε τη συνεργασία του για το καλό των επιβατών , πολιτών της Αθήνας.

Και οι δύο ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι λανθασμένοι. Δεν ισχύει ότι για τις απλές διαδρομές διπλασιάζεται το κόστος. Το απλό εισιτήριο από 1.40€ σήμερα, από 1ης Σεπτεμβρίου θα κοστίζει 1.20€. Η μείωση είναι προφανής και το κρέας ψάρι δεν γίνεται.
Τα εισιτήρια δεν είναι καρτοκινητά ώστε να έχει νόημα η αναλογική χρονοχρέωση. Το αριθμητικό εφεύρημα ότι τάχα η τιμή ανά λεπτό του απλού εισιτηρίου αυξάνεται είναι μια διαίρεση χωρίς νόημα. Η μέση διάρκεια χρήσης του εισιτηρίου είναι 61 λεπτά και η μέση απόκλιση 6 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι το 85% τουλάχιστον των χρηστών απλού ημερήσιου εισιτηρίου εξυπηρετούνται πλήρως από τη διάρκεια των 70 λεπτών που θα ισχύει από το Σεπτέμβριο.

Και οι δυο ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν στην πλειοψηφία των επιβατών. Είναι ζήτημα αν καλύπτουν, με λανθασμένο τρόπο το 15% των επιβατών. Για το υπόλοιπο τουλάχιστον 85% των επιβατών που επωφελείται πολλαπλάσια από όσο ισχυρίζονται, λανθασμένα, ότι επιβαρύνονται κάποιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάζει.

Το υπουργείο προσθέτει: «Δεν θέλουμε να αντιδικούμε για λάθος πράγματα. Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρόψυχη και άδικη. Αλλάζουμε τις συγκοινωνίες, με μειώσεις στα εισιτήρια αντί για αυξήσεις που ζήταγε το μνημόνιο, με προσλήψεις 300 οδηγών για να πυκνώσουν τα δρομολόγια λεωφορείων αντί για απολύσεις. Απέναντι μας έχουμε ένα διετές σχέδιο για να βελτιώσουμε τελικά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Θα το κάνουμε με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θα κερδίζαμε όλοι και περισσότερο οι πολίτες αν το κάναμε όλοι μαζί».

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στις θετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για τη μείωση των εισιτήριων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για ένα πράγμα μόνο είναι χρήσιμη. Γιατί δείχνει το πόσο μπορεί να τους εκθέσει η κομματική τύφλωση και η εμμονή σε στείρες και παρωχημένες αντιμνημονιακές κορώνες».

Η Χαριλάου Τρικούπη προσθέτει ότι «αν συνεχίσουν έτσι, σε λίγο δεν θα τους παίρνει κανείς σοβαρά. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η δουλειά μας αποδίδει πια συγκεκριμένα οφέλη για τον πολίτη και αναβαθμίζει τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ελπίζουμε ότι κάποιοι πιο ψύχραιμοι θα ενημερωθούν σωστά από τις αναλυτικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Για να μη συλλαμβάνονται και αδιάβαστοι».