Στα δικαστήρια Πειραιά βρέθηκαν σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Τάσος Κουράκης ώστε να καταθέσουν υπέρ του αιτήματος του καταδικασθέντα για συμμετοχή σε ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού να αποφυλακισθεί για λόγους υγείας.

Σε δηλώσεις τη μετά την κατάθεσή της, η κυρία Κατριβάνου επεσήμανε πως «ήρθαμε με την ιδιότητά μας ως βουλευτές της επιτροπής της Βουλής έχοντας δει επανειλημμένα την αθλιότητα που επικρατεί μέσα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και πόσο ακατάλληλο είναι αυτό το πράγμα».

Περιγράφοντας τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο των φυλακών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «υπάρχει πολυανθεκτική φυματίωση» και εξέφρασε τον προβληματισμό της για το πώς ένας άνθρωπος με σκλήρυνση κατά πλάκας, με τόσο βεβαρυμμένο και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, βρίσκεται σε αυτούς τους χώρους που «οτιδήποτε άλλο εκτός από νοσοκομείο θυμίζει, είναι στοίβαγμα ανθρώπων και δεν υπάρχει καμία μέριμνα».

«Σαν κράτος δικαίου δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τους ανθρώπους, δεν είναι η αντίληψή μας αυτή για την τιμωρία και έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι σε αυτό τον άνθρωπο που είναι βαριά άρρωστος, δεν αυτοεξυπηρετείται, έχει 93% αναπηρία, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και θα πεθάνει» συμπλήρωσε η κυρία Κατριβάνου και προσέθεσε:

«Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας για κατά οίκον νοσηλεία με όλα τα περιοριστικά μέτρα είναι η καταλληλότερη».

Από την πλευρά του ο Τάσος Κουράκης ανέφερε ότι μαζί με τη συνάδελφό του παραστάθηκαν στο αίτημα του Σάββα Ξηρού ανεξάρτητα από τα αδικήματα που έχει κάποιος:

«Όταν έχεις τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει μια αναπηρία 93%, θεωρώ ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα να υποβάλει την αίτηση και το δικαστήριο να δώσει τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να μην αργοπεθαίνει» δήλωσε.

Αντιδράσεις και απαντήσεις

Μπορεί οι δύο βουλευτές να ισχυρίζονται πως η κατάθεσή τους υπέρ του αιτήματος του Σάββα Ξηρού να έγινε υπό την ιδιότητα των μελών επιτροπής της Βουλής, ωστόσο η κίνηση αυτή συγκέντρωσε τα πυρά αρκετών, που τους κατηγορούν για επιλεκτική ευαισθησία σχετικά με κρατουμένους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και ζητούν αποφυλάκιση.

Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως «κάθε πολίτης στην Πατρίδα μας, ακόμη και φυλακισμένος, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει όσα προβλέπουν οι νόμοι. Είναι, όμως, παντελώς απαράδεκτο να εμφανίζονται στο πλευρό τρομοκράτη δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουράκης και η κ. Κατριβάνου».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «μείζον πολιτικό ατόπημα» και προσέθεσε πως «οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν στην ουσία συγχωροχάρτι στα στυγερά εγκλήματα των τρομοκρατών».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κυρία Κατριβάνου σημείωσε πως «έχουμε κάνει ερωτήσεις στη Βουλή για πολλούς. Έχουμε δώσει ονόματα για πολλούς και έκανε ερωτήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα έκαναν το ίδιο για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή – και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας - δεν απάντησε ξεκάθαρα, ωστόσο επεσήμανε πως «σήμερα εισάγεται στην Επιτροπή της Βουλής σχετικό νομοσχέδιο- υπάρχει τροπολογία με όσους είναι υπόδικους με 80% αναπηρία αποφυλακίζονται. Νομίζω πιάνει τον κύριο Λαυρεντιάδη».

Ερωτώμενη εάν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση και σε άλλες περιπτώσεις, απάντησε αρνητικά καθώς επεσήμανε πως είναι καινούργια βουλευτής, αλλά όπως σημείωσε, «έχουμε κάνει τέσσερις επισκέψεις στις φυλακές και έχουμε πάρει ονόματα κρατουμένων είτε υπέργηρων, είτε ασθενών που επιβαρύνεται κάθε ημέρα η κατάσταση της υγείας τους».

«Δεν υπερασπιζόμαστε έναν άνθρωπο, αλλά ένα κράτος δικαίου» επεσήμανε. 

Π.Β.