Την ανάγκη να εκπονηθεί ένα «Νew Deal για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου των Γιάννη Βαρουφάκη, Στιούαρτ Χόλαντ και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και την ανάπτυξη.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι να βγουν από τη μέγγενη της υπερφορολόγησης τα μεσαία στρώματα», ενώ σημείωσε πως «πρέπει να αυξηθεί η φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και της μεγάλης περιουσίας»

Επανέλαβε πως πρέπει να προχωρήσει η Ευρώπη σε διαγραφή μεγάλου χρέους της χώρας, και σημείωσε πάνω σε αυτό πως πρόκειται για πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα».

«Η λύση» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί παρά να είναι στη κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους, στη κατεύθυνση της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους. Με δύο λόγια: θεωρούμε τη διαγραφή αναγκαία, γιατί είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη».

«Ωστόσο ενώ τη θεωρούμε αναγκαία δε τη θεωρούμε ταυτόχρονα και από μόνη της ικανή. Εντάσσουμε την οριστική και βιώσιμη υπέρβαση της υπερχρέωσης της χώρας στο τρίπτυχο: ανασυγκρότηση-αναδιανομή-ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεταρρυθμίσεις στην αγορά, αλλά όπως εξήγησε «όχι για να ανοίξουμε δήθεν τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά για να ανοίξουμε τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής».

«Με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού» επεσήμανε.

Παράλληλα σημείωσε πως «πρέπει να μετατοπιστεί η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης – που σήμερα βρίσκεται υπό Γερμανική ηγεμονία – από τη βασική νεοφιλελεύθερη θεωρία της αυτορρύθμισης των αγορών και της οικονομίας».

Συνεχίζοντας για την Ευρώπη, τόνισε πως πρέπει να απαντηθεί με τρόπο ρεαλιστικό «το στρατηγικό δίλημμα που αντιμετωπίζει σήμερα η ήπειρος, ως συνέπεια της γενικευμένης, νεοφιλελεύθερης λιτότητας: Αποπληθωρισμός ή βιώσιμη ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ «το ζήτημα είναι να είμαστε ριζοσπαστικοί, συγκρουσιακοί και στα λόγια και στη πράξη. Και αυτό απαιτεί στρατηγικό σχέδιο, επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων.

«Μια νέα Ευρώπη απαιτεί και μια νέα Αριστερά. Μια Αριστερά η οποία δρα ως δύναμη μετασχηματισμού της Ευρώπης, αλλά και του ίδιου του εαυτού της» επεσήμανε.