Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, εκταμίευση των δόσεων, διορθωτικές κινήσεις στην οικονομία και συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους από το φθινόπωρο είναι η "αρχιτεκτονική του χρόνου", όπως χαρακτήριζε στο newpost.gr στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, το σχεδιασμό με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. 

Για το ζήτημα των προαπαιτούμενων του Μαΐου δεν υπάρχει ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς τα ζητήματα που αφορούν δεν είναι μείζονος σημασίας σε σχέση με τα προηγούμενα και δεν έχουν την επικινδυνότητα του παρελθόντος. 

Ενδεικτική είναι η φράση κυβερνητικής πηγής που συνόδευε τον πρωθυπουργό στην Πορτογαλία, οτι μεγαλύτερη ανησυχία υπήρχε για το θέμα των Πανεπιστημίων, παρά για αυτό των προαπαιτούμενων, καθώς όπως σημείωνε αν δεν τηρούνταν ο σχεδιασμός για τις διαθεσιμότητες "τότε θα άρχιζε σιγά-σιγά να ξηλώνεται το πουλόβερ". 

Αναφορικά με τις διορθωτικές κινήσεις για την αποκατάσταση των αδικιών, ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον Βολφγκαγκ Σοιμπλε στο τραπέζι του γεύματος εργασίας του ΕΛΚ στην Αλμπουφέιρα, δεν έδειξε να ανησυχεί σχετικά με τον προγραμματισμό που έχει κάνει. 

Ειδικά για το θέμα αυτό, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις καθώς δεν πρόκειται να αλλάξει ο βασικός κορμός του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και επομένως υπάρχει το περιθώριο για κινήσεις αποκατάστασης των αδικιών.   

Παράλληλα αναμένεται και η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα, για την οποία δεν υπάρχει προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιθέτως η μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί θετικό πρόσημο για τη χώρα και αέρα αισιοδοξίας στο πρωθυπουργικό επιτελείο. 

Το βασικό θέμα πάντως στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η επικείμενη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, την οποία κυβερνητική πηγή τοποθετούσε χρονικά για το Φθινόπωρο, καθώς κάποια προεργασία έχει γίνει, ωστόσο η "κανονική"  συζήτηση θα ξεκινήσει τότε δεδομένου ότι είναι μια πολύπλοκη εξίσωση σε συνάρτηση με επιμέρους παράγοντες, όπως π.χ. η συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών. 

Υποστηρικτικά σε όλα τα ανοικτά ζητήματα που έχει η χώρα μας με τους εταίρους της, αναμένεται να λειτουργήσει η πιθανή εκλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν, καθώς ο πολιτικός από το Λουξεμβούργο είναι υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και στην ενίσχυση με πόρους και ρευστότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας.