Γράφει ο Ορέστης Αποστολοπουλος 

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ συνεχίζονται στα 2062 ονόματα της περίφημης λίστας Λαγκάρντ. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 500 ονόματα. Και στους πεντακόσιους που ελέγχθηκαν έχουν βρεθεί προβλήματα

Το εντυπωσιακό, είναι πως προβλήματα έχουν παρατηρηθεί σε πολλούς λογαριασμούς στους οποίους υπήρχε μηδενικό υπόλοιπο. Έτσι καταρρίπτεται και μάλιστα πανηγυρικά το επιχείρημα πολλών που έλεγαν πως στη λίστα δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο από την στιγμή που οι περισσότεροι λογαριασμοί πρώτον είναι μηδενικοί και δεύτερον έχουν ανοιχτεί πριν από πολλά χρόνια. 

Το ΣΔΟΕ μεθοδικά κάνει τη δουλειά του και οι έλεγχοι αποδίδουν. Το Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί το σκανάρισμα ολόκληρης της λίστας και θα υπάρξουν τελικά αποτελέσματα για όλα τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ

Τα εκατομμύρια ζαλίζουν ενώ με την αποκάλυψη του καρτέλ ηρωίνης προέκυψε ότι εμπλεκόμενοι ήταν μέσα στη λίστα. 

Τα οφέλη από την ολοκλήρωση των ελέγχων αναμένεται να είναι πολλά όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αν και γίνεται λόγος για αρκετά εκατομμύρια που αναμένεται να εισπραχθούν αλλά και σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι κινούσαν χρήματα από τη μία μεριά της γης στην άλλη. 

Άνθρωποι του ΣΔΟΕ ξεκαθαρίζουν πως δεν σημαίνει πως όλοι είναι ένοχοι για φοροδιαφυγή καθώς η διακίνηση των κεφαλαίων στην ΕΕ είναι ελεύθερη. 

Παράλληλα με τους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι και στις άλλες λίστες , αυτή με τα εμβάσματα στο εξωτερικό αλλά και εκείνη με τα ακίνητα στο Λονδίνο. 

Συνολικά βρίσκονται σε εξέλιξη 20.000 έλεγχοι την ώρα που είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση του ΣΔΟΕ με προσωπικό το οποίο θα διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στον χρηματοοικονομικό τομέα.