Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κατηγορηματικά ότι τα όσα ειπώθηκαν χθες στην Πορτογαλία μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα γνωρίζουν μόνον οι Σαμαράς και Σόιμπλε. Και όσοι μίλησαν μαζί τους μετά το γεύμα και την συνομιλία που είχαν. Ουδείς άλλος μπορεί να τα γνωρίζει διότι (απλούστατα) ουδείς είχε τη δυνατότητα να τους ακούσει.

Πάμε παρακάτω: Η συνομιλία του Α. Σαμαρά με τον Β. Σόιμπλε, ουδόλως ακυρώνει τα όσα έχει προγραμματίσει ο Πρωθυπουργός για την αποκατάσταση των αδικιών. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί κανονικά, με μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως η μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα όσα γράφονται και λέγονται περί απειλών Σόιμπλε για καθυστέρηση των δόσεων σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, είναι αστεία. Το θέμα φυσικά και συζητήθηκε, αλλά όπως διαβεβαίωνε ο Σαμαράς μετά το γεύμα, το τελευταίο που τον απασχολεί είναι τα προαπαιτούμενα. «Περισσότερο με απασχολούσε η κόντρα Λοβέρδου- Μητσοτάκη» έλεγε (χθες) χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.  

Κατά συνέπεια ο δρόμος για τις προγραμματισμένες αλλαγές που θα ανακουφίσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες είναι ανοικτός και ο Σαμαράς αναζητεί μέτρα αμέσου αποδόσεως. Ποια μπορεί να είναι αυτά; Θεωρείται βέβαιο ότι τα τεκμήρια των αυτοκινήτων θα μειωθούν περίπου κατά 30% και μαζί τους θα μειωθούν οι εντελώς άδικοι φόροι πολυτελούς διαβίωσης. Επίσης όσοι έχουν ακινητοποιήσει οχήματα και θέλουν να τα επανακυκλοφορήσουν, θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας αναλογικά (για το διάστημα που τα οχήματα θα κυκλοφορούν) και όχι για όλο το χρόνο. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός θέλει τα μέτρα αυτά να νομοθετούνται το καλοκαίρι.  

Αναμένεται να ακολουθήσει η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και αλλαγές στη φορολογία, που δεν είναι όμως  μέτρο αμέσου αποδόσεως.  

Φυσικά μην πάει το μυαλό σας ότι υποστηρίζουμε πως χθες ο Σαμαράς πήρε τα… παντελόνια του Σόιμπλε και έφυγε. Δεν θα ήταν δυνατόν άλλωστε. Η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο  και έπειτα, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξούσε η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Αν υλοποιηθούν τα άλλα όμως, θα το… αντέξουμε. 

ΥΓ: Στο ίδιο τραπέζι με τον Σαμαρά και τον Σόιμπλε βρισκόταν ο Παπασταύρου, αλλά τέσσερις θέσεις μακρύτερα. Για να ακούσει, έπρεπε να μιλάνε με… τηλεβόα.