Θέμα χρόνου είναι το νέο πλαίσιο για το πόθεν έσχες όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος για τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων, Γιώργος Καλαντζής.

Κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, ο κ. Καλαντζής είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την κοινοβουλευτική επιτροπή και το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει «νέο πόθεν έσχες».

Η τροπολογία μπορεί να εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία δέχθηκε όμως επικρίσεις, από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ενόχλησε η τροπολογία για το πόθεν έσχες, καθώς πάρα πολλοί βουλευτές έχουν ζητήσει να πάει λίγο πιο πίσω. Έχει γίνει κατ' επανάληψη», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και αναρωτήθηκε «γιατί δεν ενοχλεί το γεγονός ότι πολλές φορές έρχεται η Πολιτεία και παρατείνει την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας».

«Ντροπολογία» χαρακτήρισε τη νομοθετική ρύθμιση η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και αναρωτήθηκε ποιους μπορεί να εξυπηρετεί πράγματι αυτή η παράταση.

Για ψευδαισθήσεις και λήθαργο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Τάσος Νεράντζης σχολιάζοντας την κριτική της κ. Κωνσταντοπούλου.

Προσπάθεια δημιουργίας νεφελώδους κλίματος από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι η σκανδαλολογία τον ευνοεί, κατήγγειλε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος και σημείωσε ότι η λογική της τροπολογίας είναι να μην συμπίπτει η υποβολή του πόθεν έσχες με την υποβολή της δήλωσης του φόρου εισοδήματος.

Ποιον εξυπηρετεί η τροπολογία αυτή μέσα σε ένα νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η διεθνής σύμβαση για την αναγκαστική εξαφάνιση προσώπων, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Θεοδώρα Τζάκρη.

«Ύποπτη» χαρακτήρισε την τροπολογία ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης Αβράμης.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε το ΚΚΕ. Η Λιάνα Κανέλλη εξήγησε όμως ότι ο βασικός λόγος που το κόμμα της την καταψηφίζει είναι διότι μέσα στην τροπολογία υπάρχει και διάταξη με την οποία ανατίθεται η εκδίκαση κακουργηματικών πράξεων σε Μονομελή Εφετεία.

Τον ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε ο βουλευτής Θωμάς Ψύρρας λέγοντας ότι η παρέμβασή του για την τροπολογία που αφορά στο πόθεν έσχες αποτελεί αποθέωση της υπερβολής καθώς το πόθεν έσχες ακολουθεί το χρόνο κατάθεσης της φορολογικής δήλωσης.