Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Στις  παραγγελίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ ήρθε να προστεθεί σήμερα και ένα νέο «χρυσό» συμβόλαιο για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) αξίας 75 εκατ. ευρώ!

Η εταιρεία International Golden Group (IGG) στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης EUROSATORY στο Παρίσι, υπέγραψε με τη διοίκηση των ΕΑΣ μία πολύ μεγάλη παραγγελία που θα αποτελέσει την αφετηρία μίας συνεργασίας που έχει παρών και μέλλον.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ Σωτήρης Χριστογιάννης, παρουσία του Προέδρου της εταιρείας Γιάννη Δεμίρη, υπέγραψε κοινή δήλωση πρόθεσης με την εταιρεία IGG για την προμήθεια πυρομαχικών εκτιμώμενης αξίας 75 εκατομμυρίων ευρώ. Η IGG είναι φορέας που εδρεύει στο Abu Dhabi και ειδικεύεται στην παροχή υψηλών προδιαγραφών συστημάτων άμυνας και ασφάλειας για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλους παράγοντες ασφάλειας.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με τον τρόπο αυτό επεκτείνουν τις διεθνείς συνεργασίες τους, ενισχύοντας την εξωστρέφειά τους στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, όπως αυτό έχει αποφασιστεί από την ελληνική Κυβέρνηση.

Να θυμίσουμε ότι η τρόικα αλλά και η Γερμανία απαιτούσαν να μπει λουκέτο στα ΕΑΣ προκειμένου να μας δώσουν κάποιες δόσεις από τα δάνεια που χρειάζονταν η χώρα.

Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν κάθετα αντίθετοι στο κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και άσκησαν βέτο. Υποστήριξαν την αναδιάρθρωση της εταιρίας,  διασφάλισαν ότι δεν θα γίνουν εκ νέου ατασθαλίες και κομματικά ρουσφέτια, στήριξαν τη νέα προσπάθεια και τέθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι.  

Η λειτουργία των ΕΑΣ εκτός του ότι διασφαλίζει την εθνική άμυνα της χώρας θα αποβεί και πολλαπλά επικερδής  για την Ελλάδα.
«Η συμφωνία που υπεγράφη, σε συνδυασμό με άλλα εξαγωγικά συμβόλαια και την  προμήθεια όπλων και πυρομαχικών για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δίνουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να αναπτυχθεί», τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά που ήταν παρών και σημείωσε: «Παράλληλα , αναπτύσσεται μια σημαντική δυναμική συνολικά για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε» .

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφτηκε τη γαλλική πρωτεύουσα μετά από πρόσκληση που απηύθυνε ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας Jean- Yves Le Drian στον ομόλογό του υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την συμμέτοχή της Ελλάδας στην έκθεση EUROSATORY που πραγματοποιείται από 16-20 Ιουνίου. 

Η έκθεση EUROSATORY  διεξάγεται κάθε δυο χρόνια, καλύπτει όλο το φάσμα της αμυντικής βιομηχανίας και θεωρείται  από τις πιο σημαντικές  αμυντικές εκθέσεις στην Ευρώπη.