ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Πειθαρχικός έλεγχος των εισαγγελέων Διαφθοράς – ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βάφτισε» τα πρακτικά, δικογραφία

Δημοσίευση 18 Ιουνίου 2014, 21:12 / Ανανεώθηκε 18 Ιουνίου 2014, 22:39
ΠΑΣΟΚ: Πειθαρχικός έλεγχος των εισαγγελέων Διαφθοράς – ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βάφτισε» τα πρακτικά, δικογραφία
Facebook Twitter Whatsapp

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η δικογραφία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης του πρώην υπουργών Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την οποία διαβίβασε η εισαγγελία Εφετών στη Βουλή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η δικογραφία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης του πρώην υπουργών Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως και του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την οποία διαβίβασε η εισαγγελία Εφετών στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ δια του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτη Ρήγα εγείρει πολιτικό ζήτημα, λέγοντας πως το κόμμα δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την αναζήτηση ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών κατά της εισαγγελέως Κατά της Διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η κ. Παπανδρέου δεν είχε την αρμοδιότητα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και να κάνει οποιαδήποτε αξιολόγηση. Πολύ περισσότερο που – όπως ο κ. Ρήγας εκτίμησε – η κ. Παπανδρέου περιορίστηκε στα πρακτικά της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.

«Σκεφτόμαστε να ζητήσουμε πειθαρχική έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η ενέργεια της κας Παπανδρέου είναι απαράδεκτη νομικά και εγείρει πολιτικό ζήτημα» υπογράμμισε.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Ταυτόχρονα, η δικογραφία προκάλεσε πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με την εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη να τονίζει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει «την φαρσοκωμωδία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τα κείμενα αμφισβήτησης της ηγεσίας του, που πλέον πέφτουν σαν βροχή. Εν μέσω άλλης μιας συνεδρίασης της Πολιτικής του Γραμματείας και καθώς κορυφώνεται η αγωνία για τη συνεδρίαση της Κ.Ε. (εκτός και αν αναβληθεί ξανά), η αξιωματική αντιπολίτευση σκιαμαχεί παριστάνοντας ότι… ναυμαχεί!».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του έκανε λόγο για δήθεν φάκελο και τονίζει πως ο «ΣΥΡΙΖΑ θα εκτίθεται και θα ηττάται πολιτικά και κοινοβουλευτικά κάθε φορά που κάνει την επιλογή να στοχεύσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο αποδείχθηκε ότι Σαμαράς-Βενιζέλος, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι συνέταιροι όχι μόνον στην καταστροφή του ελληνικού λαού και της χώρας, αλλά και στην διάπραξη ή τη συγκάλυψη των πιο σοβαρών εγκλημάτων κατά του δημοσίου».

Εισαγγελία: Τυπική η διαβίβαση

Πάντως, η εισαγγελία Αθηνών έσπευσε να προχωρήσει σε διευκρινιστική ανακοίνωση λέγοντας πως πρόκειται για τυπική διαβίβαση της δικογραφίας και οι εισαγγελικές αρχές δεν έκαναν καμία προκαταρκτική εξέταση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών απαγορεύεται ρητά από το νόμο και δεν μπορούν να διενεργήσουν ουδεμία έρευνα κατά πολιτικού προσώπου.

Διευκρινίζεται επίσης ότι στο φάκελο που διαβιβάστηκε περιλαμβάνονται μόνο τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής που είχε απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ περί Εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και είχε κλείσει το θέμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την αναζήτηση των ποινικών ευθυνών για τους δύο πρώην υπουργούς.