«Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος». Αυτό ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίασε στον απόηχο των δύο κειμένων κριτικής που κυκλοφόρησαν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους κυρίαρχους στόχους του κόμματος στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, πρέπει να αποτραπεί η εκλογή εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή ώστε να προκληθούν εκλογές και η προγραμματική, ενώ πρέπει να προετοιμαστεί οργανωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με προηγούμενες τοποθετήσεις του, για την πολιτική συμμαχιών ο κ. Τσίπρας επανέλαβε μεν τον κορμό της δήλωσης που έκανε το βράδυ των εκλογών για την ανάγκη μιας δημοκρατικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας , με την διαφορά ότι σήμερα σημείωσε ότι αυτή η συμμαχία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει έδαφος η άποψη υπέρ της διεκδίκησης της αυτοδυναμίας με το σκεπτικό, ότι η μεγάλη πολιτική ρευστότητα περιορίζει εξ αντικειμένου τις δυνατότητες συνεργασιών με άλλα κόμματα.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας 

Ως προς τον πρώτο στόχο, ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τις πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι είναι ο μόνος θεσμικός τρόπος για να προκληθούν εκλογές και να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική. 

Παράλληλα όμως σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί και να καλλιεργηθεί η συλλογική δράση στο κόμμα, να βελτιωθεί η πολιτική λειτουργία και να τεθεί , ενδεχομένως και σε νέες βάσεις η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

«Να μη γίνουμε ΕΔΑ»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας έφερε παραδείγματα για την αναιμική οργάνωση του κόμματος, αναφέροντας πως υπήρχαν εκλογικά τμήματα στα οποία δεν ήταν παρόντα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ

Γενικά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο και την πολιτική συγκυρία και την πρώτη θέση του κόμματος στις ευρωεκλογές, ώστε να μην απωλέσει την κοινωνική και εκλογική δυναμική του.

Έφερε μάλιστα ένα ιστορικό παράδειγμα:

«Θα πρέπει να αποφύγουμε το ιστορικό προηγούμενο της ΕΔΑ (σ.σ Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) το ’58, όπου ενώ είχε αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, απέφυγε να ενσωματώσει το κέντρο, με αποτέλεσμα το ’61 να πέσει από το 24% στο 14%».

«Να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα το κόμματος»

Για την προγραμματική ετοιμασία ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να γίνει ένας ετήσιος απολογισμός προκειμένου να αναθεωρηθούν πτυχές του προγράμματος και να εμπλουτιστεί με νέες θέσεις.

Στόχος είναι, όλα αυτά τα θέματα να έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και προβλέπονται πυκνές πολιτικές εξελίξεις σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Οι κύριοι Αλέκος Καλύβης, Κώστας Πουλάκης και Χριστόφορος Παπαδόπουλος παρουσίασαν στην Πολιτική Γραμματεία το κείμενο της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή που σε γενικές γραμμές έγινε δεκτό.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, σε σύντομη παρέμβασή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις σε σημεία της παρέμβασης του κ. Τσίπρα και σημείωσε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα παρουσιάσει δικό της κείμενο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Λόγω των πολλών θεμάτων που τέθηκαν στην συζήτηση, η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει και αύριο.