Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Ως απτή απόδειξη της βούλησης του Πεκίνου να ενισχύσει την παρουσία του στην Ελλάδα, την οποία και χαρακτηρίζει ως «στρατηγικό σύμμαχο», αντιμετωπίζουν στο Μαξίμου τη σημερινή επίσημη επίσκεψη του κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα. 

Το «νούμενο δύο» της κινεζικής ιεραρχίας, και μέχρι πρότινος υπέυθυνος για τις διεθνείς επενδύσεις της Κίνας, αναμένεται να μείνει επί τριήμερο στην Αθήνα, έχοντας στην ατζέντα του ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας με την ελληνική πλευρά. 

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και 14μελή κυβερνητική αντιπροσωπεία, αναμένεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εκεί όπου θα περιμένει το πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδας, λίγο μετά τις 3 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, στο Μαξίμου, και κοινή συνέντευξη τύπου ενώ το βράδυ, το ζεύγος Σαμαρά θα δεξιωθεί την κινεζική αντιπροσωπεία στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου νωρίτερα θα υπάρξει ιδιωτική ξενάγηση προς τιμήν του Κινέζου Πρωθυπουργού. 

Την Παρασκευή, οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά, μία κίνηση με ιδιαίτερη σημασία καθώς συμβολοποιεί τη στήριξη των δύο πλευρών στην επιδίωξη της εταιρείας να αποκτήσει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης. Την ίδια ημέρα, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Λι Κετσιάνγκ θα απευθύνουν χαιρετισμό στο φόρουμ «Κίνα - Ελλάδα Ναυτιλία, Επενδύσεις και Εμπόριο», ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος αναμένει, στα μέσα Ιουλίου, να υποδεχθεί και τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στη Ρόδο. 

Τα ζεύγη Σαμαρά και Λι θα αναχωρήσουν, στη συνέχεια, για την Κρήτη, όπου πέραν των περιηγήσεων τουριστικού – ιστορικού χαρακτήρα (πχ. στην Κνωσό) αναζητείται και επίσκεψη που θα σηματοδοτεί τη συνεργασία των δύο πλευρών. 

Λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηρόδρομος 

Η παρουσία των κ.κ. Σαμαρά και Λι στην Cosco δεν συνιστά μόνον αναγνώριση μίας πολύ επιτυχούς επένδυσης αλλά και πρόκριμα, λένε πολλοί, για τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ που έπεται. Η κινεζική εταιρεία ελέγχει σήμερα το 70% της εμπορικής δραστηριότητας του λιμένα και συνεπώς έχει ισχυρό προβάδισμα στην κούρσα ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. 

Ωστόσο, το ενδιαφέρον των κινέζων δεν περιορίζεται στον ΟΛΠ αλλά επεκτείνεται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Εξάλλου, η αποκρατικοποίηση του Ελ. Βενιζέλος μοιάζει να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και οι κινεζικές εταιρείες Friedmann Pacific Asset Management Limited (FPAM) και Shenzhen Airport (Group) Co., Ltd διεκδικούν πλειοψηφικό μερίδιο, προκειμένου να μετατρέψουν το αεροδρόμιο στη μεγαλύτερη πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη. Παράλληλα, ζωηρό είναι και το ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόταση να επιθεωρήσουν οι δύο Πρωθυπουργοί, κατά την παραμονή τους στην Κρήτη, τα... χωράφια της περιοχής απορρίφθηκε. Ωστόσο, η κινεζική πλευρά, μέσω του ομίλου Fosun, μοιάζει να ενδιαφέρεται με θέρμη για το project που θα υλοποιηθεί μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ. 

Το Fosun Group, επίσης, συμμετέχει στο σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού ενώ έχει ήδη επενδύσει 85 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό όμιλο Folli-Follie. 

Η Αθήνα αναμένει πώς κατά την παραμονή του κ. Λι Κετσιάνγκ θα ξεκαθαρίσει και η βούληση του Πεκίνου για τις υποδομές και τα τρένα του ΟΣΕ. Οι κινέζοι, που επιδιώκουν με ζέση να διασυνδέσουν το λιμάνι του Πειραιά και αύριο ένα αεροδρόμιο με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μοιάζουν αποφασισμένοι να μπουν στο χωρό διεκδίκησης μέσω της συμμετοχής τους σε κάποια από τις κοινοπραξίες που έχουν ήδη προκριθεί στην επόμενη φάση. 

Τέλος, υψηλό ενδιαφέρον υπάρχει για τον τομέα της ενέργειας. Ήδη μεγάλες κινεζικές εταιρείες επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές και τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα ενώ η κινεζική εταιρεία State Grid International of China έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του 66% των μετοχών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).