Ο προβληματισμός που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις πιθανές αντιδράσεις των βουλευτών στην ψήφιση των νέων οικονομικών μέτρων για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ως το 2015, έχει ήδη κινητοποιήσει τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Ζητούμενο, να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν και να αποφευχθούν τα... χειρότερα.

Η ψήφιση των νέων μέτρων τοποθετείται χρονικά στα μέσα Μαΐου, αλλά ο εκνευρισμός που παρατηρείται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, βάζει από τώρα το κυβερνητικό επιτελείο σε “κόκκινο συναγερμό”.

Μια σκέψη είναι τα μέτρα για το Μεσοπρόθεσμο να συμπεριληφθούν στην ψήφιση της Συμφωνίας του ευρώ. Αυτό θα φέρει σε αμηχανία τη ΝΔ και θα βάλει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την πλάτη στον τοίχο, μιας και είναι ενδεχόμενο να ζητηθείς πλειοψηφία 3/5, δηλαδή 180 βουλευτές.

Η δεύτερη σκέψη είναι να ζητηθεί κομματική πειθαρχία- δεν είναι τυχαίο ότι ΤΑ ΝΕΑ έγραψαν χθες ότι ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει “ψήφο εμπιστοσύνης” για τα νέα οικονομικά μέτρα που δεν οφείλονται όλα στο Μεσοπρόθεσμο, καθώς πρέπει να καλυφθεί και η μαύρη τρύπα που διαπιστώθηκε στον προϋπολογισμό, μόλις τρεις μήνες από την εφαρμογή του.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται το ενδεχόμενο, από εδώ και εμπρός, όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια να προσλαμβάνουν τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Με τον τρόπο αυτό, οι βουλευτές θα αναγκάζονται να πειθαρχούν και θα περιοριστούν σε... επαναστατική γυμναστική, ασκώντας ανώδυνη κριτική σε επιτροπές και δευτερεύουσες συνεδριάσεις.

Ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες φωνές διαφωνίες με το ενδεχόμενο να δοθεί χαρακτήρας ψήφου εμπιστοσύνης στην ψήφιση των νέων μέτρων. «Λάθος κίνηση» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου την περίπτωση η κυβέρνηση να δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μιλώντας στον  «ΒΗΜΑ 99,5» επεσήμανε ότι η εμπιστοσύνη των βουλευτών στην κυβέρνηση είναι δεδομένη και επέκρινε το γεγονός ότι κάθε φορά που ασκείται κριτική από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς υπουργούς, επιχειρείται από κάποιους να δοθούν λύσεις διλημματικού τύπου.