Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Λογικά, ο Αντώνης Σαμαράς, επιστρέφοντας χθες από την Πορτογαλία θα έπρεπε να προετοιμαστεί για τη σημαντική επίσκεψη του κινέζου ομολόγου του Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος φτάνει σήμερα στην Αθήνα, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη έως και τις 21 Ιουνίου. Λογικά…  Τι έγινε όμως;  

Ο Πρωθυπουργός κατευθύνθηκε από το αεροδρόμιο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και παρέμεινε ως αργά το βράδυ, ασχολούμενος κυρίως με τις «παραφωνίες» υπουργών οι οποίοι από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να προβάλλουν το «φιλολαϊκό» τους προφίλ, φτάνοντας στο σημείο να ακυρώσουν πολιτικές των προκατόχων τους, λες και ανήκαν σε… άλλη κυβέρνηση.  

Η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό, προβληματίζει και- συχνά- εκνευρίζει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βλέπει υπουργούς να διαγωνίζονται σε… αντιμνημονιακές δήθεν δηλώσεις αδιαφορώντας για το κόστος που ενδεχομένως θα έχουν είτε έναντι των δανειστών, είτε έναντι των πολιτών οι οποίοι ενδέχεται να αναμένουν αλλαγές οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ γιατί απλά είναι εκτός στόχων και προγραμματισμού!  

Εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι υπουργοί που έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο Μάκης Βορίδης (για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους φαρμακοποιών), Γεράσιμος Γιακουμάτος (για τις λαϊκές και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές), Αργύρης Ντινόπουλος (για τις απολύσεις στους ΟΤΑ) και Πάρις Κουκουλόπουλος (για τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).  

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του Π. Κουκουλόπουλου ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου. Το γεγονός δημιουργεί το ερώτημα αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ελέγξει στενούς του συνεργάτες ή αν (απλώς) έχει αποφασίσει να ανέχεται ή και να ενθαρρύνει τις διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνει διακριτός ο λόγος του ΠΑΣΟΚ.  

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι διαφοροποιήσεις πρέπει να τερματιστούν πάραυτα γιατί η αξιοπιστία της κυβέρνησης κινδυνεύει από τις άστοχες δηλώσεις και τις διαφωνίες των υπουργών. Και συγκεκριμένα, υπάρχει η περίπτωση να κινδυνεύσει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων.  

Για τους λόγους αυτούς, οι ίδιοι, τονίζουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να έχει βαρύ πρόγραμμα λόγω της άφιξης του Κινέζου Πρωθυπουργού, αλλά δεν πρόκειται να κάνει τον… κινέζο και όσοι «φαλτσάρουν» θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε… τηλέφωνο ή να έχουν το κινητό πάντα σε λειτουργία…