current views are: 1

19 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση11:35

Θα πετάξουν στεφάνι από το ελικόπτερο Σινούκ στον «υγρό τάφο» του Ν. Σιαλμά (Βίντεο)

Στεφάνι πάνω από τα νερά του Αιγαίου εκεί που κατέπεσε ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, κυνηγώντας το τουρκικό μαχητικό , πριν από 22 χρόνια έριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Δημοσίευση 11:35’
αρθρο-newpost

Στεφάνι πάνω από τα νερά του Αιγαίου εκεί που κατέπεσε ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, κυνηγώντας το τουρκικό μαχητικό , πριν από 22 χρόνια έριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στεφάνι πάνω από τα νερά του Αιγαίου εκεί που κατέπεσε ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, κυνηγώντας το τουρκικό μαχητικό , πριν από 22 χρόνια έριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ βρίσκονταν στο ελικόπτερο Σινούκ πετώντας από τη Λήμνο προς τον Αη Στράτη.

Το απόγευμα θα τελεστεί και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων που υπάρχει στον Αη Στράτη. Πάνω από δύο δεκαετίες συμπληρώθηκαν από το πρωϊνό εκείνο που ο νεαρός τότε υποσμηναγός Νίκου Σιαλμά πήρε εντολή να απογειωθεί και να προβεί σε αναγνώριση και αναχαίτιση τουρκικού ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο μας στο Βόρειο Αιγαίο.

Ήταν 18 Ιουνίου του 1992. Ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς της 342 Μοίρας Παντός Καιρού «Σπάρτη», απογειώθηκε από την Τανάγρα ως «Νο.1» ζεύγους αεροσκαφών ετοιμότητος τύπου Mirage F-1 Το ελληνικά μαχητικά ήταν μια γενιά πιο παλαιά από τα σύγχρονα τότε τουρκικά F-16. Σε περιοχή κοντά στον Άγιο Ευστράτιο, το ζευγάρι των ελληνικών μαχητικών έλαβε επαφή με δύο τουρκικά F-16 . Τα τουρκικά μαχητικά δεν εγκατέλειπαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας . Ακολούθησε εμπλοκή. Τότε ο Ν. Σιαλμάς κατόρθωσε με επιδέξιους ελιγμούς να βρεθεί πίσω από το τουρκικό F-16 και να τον βάλει στο στόχαστρο.

Ο Τούρκος, προσπαθώντας να αποφύγει τον εγκλωβισμό βύθισε το αεροσκάφος του προς την επιφάνεια της θαλάσσης. Ο Σιαλμάς τον ακολούθησε και ο Τούρκος λόγω των ανώτερων τεχνικών δυνατοτήτων του αεροσκάφους του κατόρθωσε όταν πλησίαζε στην επιφάνεια της θάλασσας να ξανασηκώσει το αεροσκάφος του. Αν δεν τον ακολουθούσε ο Σιαλμάς θα έχανε το τακτικό πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει στην εναέρια μάχη. Το τουρκικό αεροσκάφος κατάφερε και σηκώθηκε το Mirage F-1 του Σιαλμά που ήταν παλιάς τεχνολογίας δεν μπόρεσε έγκαιρα να σηκωθεί και «καρφώθηκε» στη θάλασσα.

Στη μνήμη του Ν. Σιαλμά οι συνάδελφοί του (ιπτάμενοι και τεχνικοί) της μοίρας κατασκεύασαν Μνημείο προς τιμήν του στον Άγιο Ευστρατίου που είναι η Σπαρτιατική ασπίδα και το δόρυ με το επίγραμμα «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ». Ακόμα και το ΓΕΝ ονόμασε το νοτιότερο ακρωτήριο του νησιού «Ακρωτήριο Σιαλμάς», κάτι που έχει περάσει και στους ναυτικούς χάρτες.

Γ. Κοκ.


σχετικα αρθρα