Σειρά επαφών με  Κινέζους αξιωματούχους είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην χώρα μας του πρωθυπουργού της χώρας, Λι Κετσιάνγκ.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης συναντήθηκε διαδοχικά με αντιπροσωπεία της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον επικεφαλής της, Διοικητή Liu Cigui με αντιπροσωπεία της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και τον πρόεδρό της, Zheng Zhijie.

Επίκεντρο της συζήτησης και στις δύο συναντήσεις, ήταν οι συμφωνίες που θα υπογράψει σήμερα το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο ο κ. Βαρβιτσιώτης και, ειδικότερα, το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Θαλάσσια Συνεργασία με την Κρατική Διοίκηση Ωκεανών της Κίνας, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Κρατική Διοίκηση Ωκεανών (State Ocenanic Administration), επιβεβαιώθηκε η βούληση για στενότερη συνεργασία στη θαλάσσια πολιτική μεταξύ των δύο χωρών, Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρότεινε, η πρώτη σύγκλιση της Επιτροπής Συνεργασίας που προβλέπεται από τη συμφωνία, να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στον Πειραιά, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον κ. Cigui.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου προσκάλεσε την Κρατική Διοίκηση Ωκεανών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Ναυτιλίας 2015, που θα λάβει χώρα τον Μάιο της επόμενης χρονιάς στον Πειραιά. Ο κ. Cigui, από την πλευρά του, προσκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία να συμμετέχει στην Ημέρα της Θάλασσας, που εορτάζεται στην Κίνα στις 8 Ιουνίου.

Στη συνάντηση με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για εμβάθυνση στη συνεργασία τους. Ο πρόεδρός της, Zheng Zhijie, ενημέρωσε, ότι η Τράπεζα έχει συστήσει ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης, από την πλευρά του, ζήτησε από την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα να εντείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, με την ίδρυση γραφείου της στον Πειραιά.