current views are: 2

19 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση15:13

Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη της Κίνας στην Ευρώπη (Βίντεο)

Την αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας-Κίνας τόνισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κινέζος ομόλογός του, Λι Κετσιάνγκ στην κοινή συνέντευξή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δημοσίευση 15:13’
αρθρο-newpost

Την αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας-Κίνας τόνισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κινέζος ομόλογός του, Λι Κετσιάνγκ στην κοινή συνέντευξή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας-Κίνας τόνισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κινέζος ομόλογός του, Λι Κετσιάνγκ στην κοινή συνέντευξή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη της Κίνας στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «με τον κ. Λι εξετάσαμε συνολικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας- Κίνας η οποία από το 2006 μέχρι σήμερα έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα: «Συμφωνήσαμε ότι ο διμερής μας πολιτικός διάλογος πρέπει να ενισχυθεί με επαφές υπηρεσιακών παραγόντων και με απευθείας επαφές των ηγεσιών των δύο κυβερνήσεων, με συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένα βήματα».

Παράλληλα σημείωσε ότι μεγάλος μέρος των συνομιλιών αφιερώθηκε στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, με τον πρωθυπουργό να τονίζει: «Χαίρομαι για την εκτίμηση της κινεζικής κυβέρνησης στη γεωστρατηγική θέση της ελλάδας».

«Αύριο θα επισκεφτούμε μαζί τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά και θα ανταλλάξουμε απόψεις για τη διεύρυνση της πολυσήμαντης αυτής επένδυσης. Είμαι βέβαιος ότι η διασύνδεση του Πειραιά με το σιδηροδρομικό μας δίκτυο, που ήδη δημιουργείται με πολύ γοργούς ρυθμούς, μπορεί να εξελιχθεί σε κεντρικό διακοιμεταμιστικό κόμβο ανάμεσα στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή» ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «ήδη συζητάμε για νέες και πολύ μεγαλύτερες συμφωνίες».

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας, πως «αξιοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών, η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαϊκού διαδρόμου για το εμπόριο και τις επενδύσεις από και πρός την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή. Ανταλλάξαμε ιδέες για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου και την καλύτερη εξισορρόπηση του ισοζυγίου μας».

Τέλος, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές σχέσεις. «Η υπογραφή για ίδρυση πολιτιστικών κέντρων θα συμβάλει στην εμβάθυνση των σχέσεων και στην ανάπτυξη της γνώσης της μιας χώρας για την άλλη. Νιώθουμε μεγάλη χαρά που ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα πανεπιστήμια της Κίνας με μεγάλη επιτυχία. Έχω, επίσης, τη χαρά να ανακοινώσω ότι από το 2015-16 θα αρχίσει η διδασκαλία κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας». Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε μία ακόμη πιο παραγωγική βάση προς όφελος και των δύο.

«Στοχεύουμε σε φιλία, συνεργασία, σταθερότητα, εξαγωγές, επενδύσεις, να φέρουμε την Κίνα πιο κοντά στην Ευρώπη και το αντίστροφο» σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και υπάρχουν εκεί πολλά που ακόμη συζητούνται. Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την πεποίθηση πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας φυσικός συνδετικός κρίκος με την Κίνα, ενώ ως προς τις προσδοκίες εκτίμησε ότι «μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόμβος μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων, ακόμη και ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας».

«Είναι μία στρατηγική σχέση, που θα προχωρήσει βήμα βήμα με συγκεκριμένη ατζέντα και σχεδιασμό» είπε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται «για μία ευκαιριακή συνεργασία», αλλά για «στρατηγική σχέση», που σημαίνει «μακροχρόνια συμφέροντα να σε φέρουν πιο κοντά σε μόνιμη βάση».

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, αυτό που δημιουργεί τη στρατηγική σχέση, είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη, που να είναι και αφετηρία ενός ολόκληρου διαδρόμου επενδύσεων της Κίνας, όπως τα σιδηροδρομικά δίκτυα, και να ενώσει τα λιμάνια της Ελλάδας με τα λιμάνια της Ευρώπης».

Το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ένας συστηματικός διάλογος ανάμεσα στους δύο αρχαιότερους πολιτισμούς που καθόρισαν την εξέλιξη του κόσμου σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει μία μεγαλύτερη κατανόηση Ευρώπης και Κίνας, είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως «η σχέση έχει να κάνει με τις συνέργειες που μπορούν να διαμορφωθούν, παρά τη διαφορά μεγέθους των δύο χωρών, και που πρέπει να εξελιχθούν με πιο ταχείς ρυθμούς».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κινέζο ομόλογό του, επειδή, όπως είπε, «κράτησε τον λόγο του και έναν χρόνο μετά, είναι στην Αθήνα». Επιπλέον, «επειδή σήμερα εξασφαλίζουμε μία σχέση φιλίας σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, και που και οι υπόλοιποι πρέπει να καταλάβουν πολύ καλά» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Η μία χώρα φωτίζει την Ανατολή και η άλλη τη Δύση»

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε:

«Είναι η πρώτη επίσκεψή μου προς τις νότιες περιοχές, ως πρωθυπουργός της Κίνας. Στην Ελλάδα έχω φιλικά συναισθήματα, σαν στο σπίτι μου. Η Ελλάδα και η Κίνα είναι πανάρχαιες χώρες με μεγάλο πολιτισμό, η μία φωτίζει στην Ανατολή και η άλλη στη Δύση με τεράστια συμβολή στην ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχουν πολλές παρόμοιες νοοτροπίες. Κατά την ταραχή στη Λιβύη η ελληνική κυβέρνηση βοήθησε στον επαναπατρισμό χιλιάδων Κινέζων. Σας ευχαριστούμε. Όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση, η Κίνα είχε εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να την ξεπεράσει. Επίσης, η Κίνα είναι πρόθυμη να προσφέρει, οι σχέσεις μπορούν να είναι αμοιβαία επωφελείς. Με τον κ. Σαμαρά είμαστε παλιοί φίλοι. Στην περυσινή του επίσκεψη είχαμε μακρά και ειλικρινή συζήτηση. Τώρα θέλουμε με τους υπουργούς να υλοποιήσουμε τις συμφωνίες, στις οποίες έχουμε καταλήξει. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είναι και δική μου, γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λι σημείωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αντιμετωπίζει προκλήσεις και εμπόδια. Συμφωνώ με τον κ. Σαμαρά ότι μπορούμε να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κόμβο, που θα είναι σημαντικός για την οικονομική ανάπτυξη. Εφέτος η κινέζικη οικονομία έχει πίεση, αλλά εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Το πρώτο τρίμηνο είχε ανάπτυξη 7,4%, έναντι στόχου 7,5%. Κοινός στόχος είναι να συντονίζουμε τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης γύρω στο 7,5% και να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Δίνουμε σημασία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο να αναπτύσσεται η κινεζική οικονομία με σταθερούς ρυθμούς».

Ο κ. Λι εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα ομόλογό του για την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές με την έκδοση ομολόγων, τον Μάιο, με χαμηλό επιτόκιο και δήλωσε ικανοποίηση για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα. «Η επιτυχής έκδοση των ομολόγων δηλώνει ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ξεπεράσει την κρίση δημοσίου χρέους. Η κινέζικη κυβέρνηση στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και εύχεται η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις» είπε και πρόσθεσε πως «όταν η Ελλάδα θα εκδώσει νέα ομόλογα, η Κίνα θα συμμετάσχει, παροτρύνοντας, παράλληλα, Κινέζους καταναλωτές να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα.

Υπογραφή συμφωνιών 6,5 δισ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κινέζου πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα.

Νωρίτερα, τον Λι Κετσιάνγκ, μαζί με τη σύζυγό του και 14 μελή αποστολή υποδέχθηκαν ο Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του, Γεωργία, στο αεροδρόμιο, «Ελ Βενιζέλος».

Ο κινέζος πρωθυπουργός στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.


σχετικα αρθρα