Στον Άρειο Πάγο κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις οι επίκουροι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, για το περιεχόμενο του διαβιβαστικού τους εγγράφου προς τη Βουλή σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η εισαγγέας του Αρείου Πάγου  Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε για το θέμα  πειθαρχική έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Π. Παπανδρέου και Αντ. Ελευθεριάνος, δεν διενήργησαν, αλλά ούτε μπορούσαν να διενεργήσουν, προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποβρυχίων, κ.λπ.

Κατά τη σύνταξη του διαβιβαστικού εγγράφου προς τη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τήρησαν τη διατύπωση που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003).

Για τον λόγο αυτόν, αναφέρεται στο επίμαχο διαβιβαστικό προς τη Βουλή ότι «...από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε...».
Από την πλευρά του Αρείου Πάγου, η διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου χαρακτηρίζεται «κακή», καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να απαλειφθεί η έκφραση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Πολύ, δε, περισσότερο θα μπορούσε να απαλειφθεί, αφού δεν πραγματοποιήθηκε.

Ακόμη, υπενθυμίζεται από την Εισαγγελία ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι εισαγγελείς κ.λπ. να διενεργήσουν έρευνα, εφόσον διαπιστώσουν την εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει αμέσως να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή.

Ικανοποίηση στη Χαριλάου Τρικούπη

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση αντίδραση της κυρίας Κουτζαμάνη. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν πως ήταν επιβεβλημένη η άμεση αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, γιατί η αντιφατική και ατυχής διατύπωση του αρχικού διαβιβαστικού εγγράφου των αντεισαγγελέων Πρωτοδικών (παρότι διορθώθηκε στο έγγραφο του αντεισαγγελέα του ΑΠ, κ. Ν. Παντελή), επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις μικροκομματικού χαρακτήρα.

«Μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν ότι ούτε προκαταρκτική εξέταση έγινε ούτε αξιολόγηση επί της ουσίας, αλλά απλή διαβίβαση των πρακτικών της Βουλής πίσω στη Βουλή, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. «Άνθρακες ο θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη φιάσκο. Ένα φτηνό διαδικαστικό τέχνασμα χωρίς περιεχόμενο» σημειώνουν από το ΠΑΣΟΚ.