«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» κατά την τρέχουσα χρονιά δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, τονίζοντας ότι το Ταμείο αναμένει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014. 

Όσον αφορά το 2015 και 2016, δήλωσε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016), θα χρειαστούν «πρόσθετες προσπάθειες», όπως τόνισε σημειώνοντας την αναγκαιότητα διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε άλλο σημείο της σημερινής καθιερωμένης συνέντευξής Τύπου στην Ουάσινγκτον, ανέφερε ότι το ΔΝΤ υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα και ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για «καλύτερο αποτέλεσμα» στον φοροεισπρακτικό τομέα.

Στη συνέχεια, ο κ. Ράις ανέφερε πως το ΔΝΤ καλωσορίζει την πρόθεση της κυβέρνησης για «νέα έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές μέσω 7ετούς ομολόγου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «έναν από τους στόχους» του ελληνικού προγράμματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ράις ανέφερε ότι «καλωσορίσαμε την προηγούμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και καλωσορίζουμε και το σχέδιο για τη νέα έκδοση», προσθέτοντας επίσης ότι «αν και θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη και σε μόνιμη βάση έξοδο» της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, εντούτοις, όπως σημείωσε, «αυτές αποτελούν σημαντικό βήμα».

Σε ερώτηση για τη «δημόσια απολογία» της Κριστίν Λαγκάρντ προς το Λονδίνο για τις «λανθασμένες απαισιόδοξες προβλέψεις» που αφορούσαν την οικονομία της Βρετανίας και αν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ «θα απολογηθεί» και για τα «λάθη της τρόικας» στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ελληνικό πρόγραμμα, σε «μαθήματα του παρελθόντος» και έχει προχωρήσει σε «αναγκαίες προσαρμογές».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «συνεργαζόμαστε στενά με ισχυρούς εταίρους στην Ευρώπη και με την ελληνική κυβέρνηση και μοιραζόμαστε τις ίδιες επιδιώξεις».

Σε δεύτερη ερώτηση αν η συγκεκριμένη τοποθέτησή του εκλαμβάνεται ως «απολογία», ο κ. Ράις επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει καμία απολογία σε αυτό που είπα. Αυτό δεν είναι απολογία».

Η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επόμενη επιθεώρηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος θα βρίσκεται στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι, αλλά μέσα στον Ιούλιο θα επισκεφθεί την Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο, δήλωσε ο κ. Ράις, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει και την επίσκεψη του Πολ Τόμσεν. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου θα επισκεφθεί την Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.