Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

«Δεν ξέρω αν αυτή η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει, αλλά το καλοκαίρι προβλέπεται επεισοδιακό» έλεγε το πρωί της Τετάρτης στο καφενείο της Βουλής έμπειρος πολιτικός παράγοντας της ΝΔ που έχει διατελέσει υπουργός στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.

«Είχα μια ελπίδα», έλεγε το ίδιο στέλεχος, «ότι μπορεί επιτέλους να ξεκαθαρίσει η ιδεολογική σύγχυση και να παραμερισθούν οι προσωπικές αντιδικίες σε αυτό το κόμμα, αλλά καθημερινώς οι εξελίξεις και ειδικά μετά τον ανασχηματισμό με αποθαρρύνουν». Αφορμή για τα σχόλια του εν λόγω παράγοντος ήταν η ποικιλία των θέσεων που εξέφρασαν τα στελέχη της ΝΔ τα τελευταία εικοσιτετράωρα για μια σειρά ζητημάτων.

Η ιδεολογική Βαβέλ που παρατηρείται για κρίσιμα θέματα, από την κινητικότητα ως το εάν θα ανοίγουν, πότε και που τα καταστήματα τις Κυριακές, δεν αναβίωσε απλώς αυτό που ανέμεναν κάποιοι από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός, δηλ. τις προσωπικές τους στρατηγικές, αλλά εδραίωσε την πεποίθηση όσων από καιρό μιλούσαν για τη στασιμότητα της κυβέρνησης.

Η ανάγκη προκειμένου να ξεκαθαρισθούν αρχές και πλαίσιο της νέας κυβέρνησης που ζει ήδη εσωτερικούς εμφύλιους, π.χ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά Κυριάκου Μητσοτάκη, Μάκης Γιακουμάτος κατά Θανάση Σκορδά, Μάκης Βορίδης κατά Αδωνι Γεωργιάδη, Γιώργος Καρασμάνης κατά Θανάση Τσαυτάρη, κ..α. φαίνεται πλέον ότι απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου πριν... «ξεφύγει η

Οι τελευταίες εξελίξεις, ακόμα και η περίπτωση της αποκάλυψης της αρθρογραφία τους Χριστόδουλο Στεφανάδη, του νέου προέδρου του ΣΟΕ για τη δραχμή, ενόχλησαν σφόδρα τον Πρωθυπουργό, συνεργάτες του οποίου μπορεί να λένε ότι αδιαφορεί για τις αψιμαχίες των παραγόντων της ΝΔ αλλά είναι σαφές ότι δεν θέλει επ' ουδενί να κλιμακωθεί αυτή η κατάσταση.

Το βασικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον εκτός από την επίλυση των ζητημάτων που υπάρχουν με το ΠΑΣΟΚ και τους υπουργούς, να ξεκαθαρίσει και τις σχέσεις των νεοδημοκρατών μεταξύ τους, δηλ. των πρώην και των νυν μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν αποκλείουν να λάβουν μέτρα άμεσα διότι είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει κοινή πορεία των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και να τιθασεύσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες χάριν της κομματικής ενότητας, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο θα αντιμετωπισθεί το ομιχλώδες τοπίο στο κυβερνών κόμμα.  

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται αυστηρό μήνυμα του Πρωθυπουργού που θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα.