current views are: 4

19 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση18:23

Ο Μεϊμαράκης υποδέχθηκε τον κινέζο πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Δημοσίευση 18:23’
αρθρο-newpost

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ.

Ο πρόεδρος της Βουλής επέδωσε στον Κινέζο Πρωθυπουργό το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων συνοδευόμενο από πάπυρο, σε ένδειξη τιμής, φιλίας και εκτίμησης του ιδίου αλλά και της μεγάλης φίλης χώρας του.
 
Υποδεχόμενος ο κ. Μεϊμαράκης τον κ. Λι δήλωσε τα εξής:

«Με πολλή χαρά σας υποδέχομαι, κύριε Πρωθυπουργέ, στη Βουλή των Ελλήνων, το Ναό της Δημοκρατίας. Υποδέχομαι τον Πρωθυπουργό μιας μεγάλης φίλης χώρας μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες του. Μαζί μας βρίσκονται ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τραγάκης, η κυρία Μπακογιάννη, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ελληνοκινεζικής Φιλίας και πρώην Υπουργός, και ο κ. Τσιάρας, Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.

Είναι μεγάλη η χαρά μας και η τιμή που μας επισκέπτεστε στο Ναό της Ελληνικής Δημοκρατίας και στέλνετε το μήνυμα της εκτίμησης προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους Αντιπροσώπους των Ελλήνων πολιτών.

Οι δύο λαοί μας έχουν μακρά ιστορία και υπηρετούν κοινές αρχές και αξίες πανανθρώπινες, οικουμενικές. Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που εμπιστεύεστε την ελληνική οικονομία και προχωράτε σε σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν την οικονομία μας. Πρέπει να σας πω ότι οι Έλληνες διαθέτουμε ανθρώπους με υψηλή κατάρτιση, μόρφωση και τεχνογνωσία, που μπορούν να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι στις επενδύσεις που θα κάνετε και στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσετε.

Από την επίσκεψή σας θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα σημαντικές. Έχουμε ήδη μια εξαιρετική συνεργασία με τον Πρέσβη σας στην Αθήνα, με τον οποίο έχουμε αναπτύξει πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα.

Χαίρομαι γιατί στο πολύ πυκνό πρόγραμμά σας περιλαμβάνεται και μια επίσκεψή σας στην Κρήτη, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, όπως και της κυρίας Μπακογιάννη. Με τις σκέψεις αυτές σας υποδέχομαι και σας καλωσορίζω στη Βουλή των Ελλήνων».

Απαντώντας ο Λι Κετσιάνγκ στην προσφώνηση του κ. Μεϊμαράκη δήλωσε:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, αξιότιμοι Βουλευτές και φίλοι μας, χαίρομαι ιδιαίτερα που επισκέπτομαι το Ελληνικό Κοινοβούλιο μόλις έφθασα στην Ελλάδα και σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Η επίδοση του χρυσού μεταλλίου και του τιμητικού παπύρου αποτελεί την απτή έκφραση της φιλίας της χώρας σας και του Ελληνικού λαού προς την Κίνα και τον Κινεζικό λαό.

Επισκέπτομαι μαζί με τους συναδέλφους μου μια μεγάλη χώρα που έχει δημιουργήσει λαμπρό πολιτισμό. Η Κίνα και η Ελλάδα αποτελούν τις γενέτειρες του ανατολικού και του δυτικού πολιτισμού. Και οι δύο χώρες έχουν πανάρχαια ιστορία και έχουν δημιουργήσει μεγάλα πνευματικά επιτεύγματα και σπουδαίους  πολιτισμούς. Αν και είναι η πρώτη μεταξύ μας συνάντηση και η πρώτη επίσκεψή μου στην Ελλάδα, μπορώ να επιβεβαιώσω τη ρήση ενός Έλληνα συγγραφέα, ότι αν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Έλληνα θα βρούμε έναν Κινέζο κι αν ξύσουμε την επιδερμίδα ενός Κινέζου θα βρούμε έναν Έλληνα. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνοκινεζική φιλία έχει πολύ βαθιά και στέρεα βάση.

Οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων αποτελούν σημαντικό μέρος της διμερούς σχέσης μας, επειδή αυτή η συνεργασία μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πολιτικό επίπεδο αλλά και να ενδυναμώσει τους ψυχικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας.

Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι να προωθήσουμε τις πρακτικές συνεργασίας σε κάθε τομέα. Εμείς θα ενθαρρύνουμε τις κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Υποστηρίζουμε ότι η επένδυση στη χώρα σας αποτελεί επένδυση στο μέλλον. Ελπίζουμε παράλληλα ότι περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες θα επενδύσουν στην Κίνα. Αλλά και οι Κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα απολαμβάνουν την όμορφη χώρα σας και το λαμπερό δυτικό πολιτισμό. Η χειραψία μεταξύ μας συμβολίζει τη χειραψία του δυτικού με τον ανατολικό πολιτισμό».


σχετικα αρθρα