current views are: 2

19 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση18:45

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα δεν αλλάζει πολιτική, αλλά την επισπεύδει

Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, επισπεύδεται, διαμήνυσε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά το πρώτο του Eurogroup. Τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους ανέπτυξε από την πλευρά του ο επικεφαλής του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δημοσίευση 18:45’
αρθρο-newpost

Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, επισπεύδεται, διαμήνυσε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά το πρώτο του Eurogroup. Τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους ανέπτυξε από την πλευρά του ο επικεφαλής του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, επισπεύδεται, διαμήνυσε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά το πρώτο του Eurogroup. Τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους ανέπτυξε από την πλευρά του ο επικεφαλής του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται.

Επιπλέον, όπως είπε ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ούτως ώστε ως τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή».

Αναφέρθηκε εξάλλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη και διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία. Επιπλέον, ο Γκίκας Χαρδούβελης εξήγησε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων γίνεται από πενταμελή επιτροπή. Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση του θεσμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Τέλος, ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.

Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά

Την πεποίθηση πως μέχρι το τέλος του μήνα η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ από την πλευρά του.

Όπως σημείωσε «πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά» κάτι για το οποίο, όπως είπε, το γνωρίζει και ο κ. Χαρδούβελης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως δεν έγινε καμία αναφορά σε φορολογικές ελαφρύνσεις. 

 

Οι προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος

Σχετικά με το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε πως θα αρχίσει η συζήτηση μετά το καλοκαίρι.

Όπως είπε υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις: Η Ελλάδα να έχει καλύψει όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος (προαπαιτούμενα, μεταρρυθμίσεις κ.τλ.), να καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα και, τέλος να εξεταστεί αν είναι απαραίτητο να υπάρξει επιπλέον δράση σε αυτό το μέτωπο. Για το θέμα αυτό, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν τόνισε ότι σημαντικός συντελεστής για να εκτιμηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι ο δείκτης ανάπτυξης.

Για το εάν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί στο πλαίσιο της τρέχουσας, τέταρτης, αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα, ώστε να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι η πέμπτη αξιολόγηση.

Προσέθεσε πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης έχει αρχίσει και εδραιώνεται.

Ταυτόχρονα επεσήμανε πως στη σημερινή συνεδρίαση η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις προτάσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, ενώ τόνισε πως οι κοινές προσπάθειες της ευρωζώνης θα πρέπει εστιάσουν στις θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να διαθέσει τα 2 δισ. ευρώ αμέσως μόλις εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία ερωτώμενη εάν θα υπάρξει  χρηματοδοτικό κενό το επόμενο δωδεκάμηνο, απάντησε πως «θα δούμε τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress test ώστε να διευκρινιστεί το εάν μπορεί να αξιοποιηθεί και πώς το μαξιλάρι των 11 δισ. ευρώ που βρίσκεται στο ΤΧΣ ώστε να καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις».

«Πράσινο» για την επόμενη δόση προς την Κύπρο

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Eurogroup απένειμε εύσημα στην Κύπρο λέγοντας πως προχωράει η δημοσιονομική προσαρμογή στη χώρα, και ανακοίνωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενη δόσης.

Η Λευκωσία «παραμένει στη σωστή πορεία», τόνισε επαινώντας την κυβέρνηση επειδή ήρε όλους τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, ένα χρόνο αφότου είχαν επιβληθεί, και μάλιστα «πολύ νωρίτερα απ’ όσο περίμεναν ορισμένοι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Κύπρος θα λάβει 600 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρώπη ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμβάλει με άλλα 86 εκατομμύρια ευρώ, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.


σχετικα αρθρα