Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Η βαριά σφραγίδα μιας από τις πιο ταχεία αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη μπήκε στα ελληνικά ομόλογα και στις προσπάθειες της Ελλάδας να επανέλθει ως «κανονική» χώρα στις αγορές, να διατηρήσει τη σταθερότητά της και να βγει οριστικά από την κρίση χρέους. 

Η ισχυρότερη δήλωση στήριξης μέχρι σήμερα για την Ελλάδα, ήρθε από τον Κινέζο πρωθυπουργό κ. Λι Κετσιάγκ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από την 50λεπτη κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού. 

«Όταν η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει νέα ελληνικά ομόλογα, η Κίνα θα συνεχίσει να είναι μακροπρόθεσμος και υπεύθυνος επενδυτής του ελληνικού ομολόγου», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας που στοχεύει φέτος σε ρυθμό ανάπτυξης 7,5% και αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 10 εκατομμύρια

Η ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση του κ. Λι ότι «ποτέ δεν έχουμε εγκαταλείψει την ελληνική αγορά ομολόγου αλλά αυξάνουμε την αγορά μας», κάνει την ελληνική πλευρά να μιλά για «ψήφο εμπιστοσύνης» της Κίνας προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης, που όπως ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών. 

«Αν και δεν ξέρουμε ακόμη τι θα βγει σε ομόλογα και για πόσο, η ξεκάθαρη αυτή αναφορά θα βοηθήσει, καθώς υπάρχει από τώρα η επαφή» έλεγε η ίδια πηγή, η οποία αν και γνώριζε το εγκάρδιο κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, δεν περίμενε να γίνει δημόσια τέτοια ανοικτή δήλωση στήριξης από την κινεζική πλευρά. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με την ανώτατη κυβερνητική πηγή, εκτός από τα φιλικά αισθήματα που υπήρχαν ήδη από το Πεκίνο, βοήθησε η αντίληψη και η εκτίμηση που έχουν Κινέζοι για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα που ήταν στο 14,6% όταν επισκέφθηκε πέρυσι ο κ. Σαμαράς την Κίνα και τώρα κατρακύλησε στο 5,6%. 

Σημαντικό ρόλο έπαιξε σύμφωνα με την ίδια πηγή και η υποστηρικτική στάση της Ελλάδας στα διάφορα ζητήματα που αντιμετώπιζε η οικονομική υπερδύναμη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο πριν όσο και στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, καθώς όπως ανέφερε «έτσι, με αθόρυβο τρόπο οικοδομήθηκε η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών».    

Για την κυβέρνηση, η στήριξη του Κινέζου πρωθυπουργού αποτελεί μήνυμα για τις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει σταθερή χώρα, η οποία μετά από την περίοδο ύφεσης και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, αποτελεί ένα άριστο περιβάλλον για τοποθετήσεις κεφαλαίων και επενδύσεις. Άλλωστε όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, η ελληνοκινεζική σχέση στηρίζεται στο αμοιβαίο όφελος των δύο πλευρών καθώς το Πεκίνο θέλει την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για την Ευρώπη.