current views are: 2

20 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση04:14

Τσίπρας: Από το μνημόνιο- αντιμνημόνιο στο… Πρόεδρος- μη Πρόεδρος

Γέμισε ο ΣΥΡΙΖΑ από κείμενα. Τόσο πολλά που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν (ή θα αντέξουν) να τα διαβάσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Δημοσίευση 04:14’
αρθρο-newpost

Γέμισε ο ΣΥΡΙΖΑ από κείμενα. Τόσο πολλά που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν (ή θα αντέξουν) να τα διαβάσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Γέμισε ο ΣΥΡΙΖΑ από κείμενα. Τόσο πολλά που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν (ή θα αντέξουν) να τα διαβάσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Κείμενο από τους «53» που είναι προεδρικοί αλλά θέλουν πιο αριστερή πολιτική, κείμενο από τον Μηλιό και τον Λαπατσιώρα, από τον Μητρόπουλο και τον Τεμπονέρα, από τους ΠΑΣΟΚογενείς (εκτός Μητρόπουλου) της Σοσιαλιστικής Τάσης, από την Αριστερή Πλατφόρμα και, περιμένουμε και την εισήγηση της πλειοψηφίας.  

Κεντρικό ζήτημα στον προβληματισμό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι συμμαχίες. Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές. Άλλοι θέλουν το ΚΚΕ (που δεν θέλει) και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλοι το ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Βενιζέλο, άλλοι το ΠΑΣΟΚ με τους κηπουρούς του Γιώργου, άλλοι την κεντροαριστερά. Τζάμπα πάει το μελάνι που ξοδεύεται για την επιχειρηματολογία ένθεν κακείθεν.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ –όπως επισημαίνουν ανώτερα στελέχη της Κουμουνδούρου, «στην πορεία προς την εξουσία θα συνεργαστεί με όποιες πολιτικές δυνάμεις από αυτές που βρίσκονται στα δεξιά του, επιβιώσουν στις προσεχείς εκλογές. Και η συνεργασία αυτή- προσθέτουν, θα επιτευχθεί σχεδόν εκβιαστικά και για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει την εξουσία και για τις δυνάμεις αυτές, που δεν θα αποτολμήσουν να του την στερήσουν».  

Το ζητούμενο είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα στηθούν οι συνεργασίες. Το «μνημόνιο- αντιμνημόνιο» δείχνει να ξεθωριάζει και ταυτοχρόνως να μην διευκολύνει την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για προσφυγή στις κάλπες το αργότερο με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια άλλη εκδοχή ανοίγοντας τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ σε όποιους βουλευτές (ανεξάρτητους και μη) δεν ψηφίσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προταθεί, ανεξαρτήτως αν κατά το παρελθόν έχουν ψηφίσει τα μνημόνια.  

Κάποιοι αιφνιδιάστηκαν από την αλλαγή της πολιτικής συμμαχιών από το μνημόνιο- αντιμνημόνιο στο… Πρόεδρος- μη Πρόεδρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως καίγεται να συντομεύσει το χρονικό διάστημα ζωής της κυβέρνησης Σαμαρά και για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν 121 ψήφοι βουλευτών που θα εναντιωθούν. Εξάλλου, το είπε και ο Λένιν: Θα συνεργαστείτε με ένα, δύο, τρία σημεία. Με ανθρώπους που θα σας παρατήσουν μεθαύριο, θα συνεργαστείτε όσο πάει…


σχετικα αρθρα