Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Αν υπήρχε κάποια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς «συννέφιασε» κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε στην Πορτογαλία με τον Σόιμπλε, θα στοιχηματίζαμε ότι αυτή ήταν όταν άκουσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να λέει ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο και μετά.  

Ο Σαμαράς- βλέπετε, είχε κατά νου η διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο, ώστε το αποτέλεσμα, μαζί με τις αλλαγές που θα επιφέρουν διόρθωση των αδικιών, να αποτελέσουν βέλη στην προεκλογική του φαρέτρα.  

Ο Σόιμπλε όμως, χάλασε τη σούπα και χθες, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία και πως θα αρχίσουν όταν είναι αναγκαίο.  

Ωστόσο η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και συχνά ένα νέο που θεωρείται κακό, ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλαγή τακτικής ή στρατηγικής και να αποβεί σε καλό.  

Οι δηλώσεις Σόιμπλε (όπως προαναφέραμε) προκάλεσαν ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ανέτρεψαν τον σχεδιασμό. Όμως τι δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε 5- 6 μήνες; Είναι τεράστιος πολιτικός χρόνος. Μετά την πρώτη ψυχρολουσία, οι επιτελείς της κυβέρνησης άρχισαν να σκέφτονται ότι η διαπραγμάτευση του χρέους, μιας και θα καθυστερήσει, μπορεί να αποτελέσει το δίλημμα των εκλογών. Απλά, το δίλημμα της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές θα μπορούσε να είναι, ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί το χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο; Ο Σαμαράς ο οποίος οδηγεί τη χώρα έξω από το Μνημόνιο, στις αγορές και στην ανάπτυξη ή ο Τσίπρας ο οποίος απειλεί με σύγκρουση και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλη περιπέτεια; 

Δεν ξέρουμε αν οι προαναφερόμενες σκέψεις υιοθετηθούν. Είπαμε ότι οι μήνες που μεσολαβούν ως τις εκλογές είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος. Αυτή την ώρα όμως, οι πιθανότητες είναι μεγάλες.