Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Ερώτημα: ποιός μπορεί να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αλλεπάλληλες καταθέσεις προτάσεων, εγγράφων, παρατηρήσεων, αστερίσκων, ενστάσεων, και άλλων τινών που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες στην Κουμουνδούρου; 

Όσο και αν ακούγεται "περίεργο" ο Αλέξης Τσίπρας. Και τούτο για δύο λόγους. 

Ο πρώτος: Ο πρόεδρος του κόμματος δεν πτοήθηκε όταν η ομάδα των "53" συντρόφων" της πλειοψηφίας, διέρρευσαν το γνωστό κείμενο παρέμβασης. Η άκαιρη χρονική στιγμή της δημοσιοποίησής του αλλά και η κριτική που άσκησαν στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας, τα οποία ΔΕΝ είχαν υπογράψει το κείμενο, υποχρέωσε τους υπογράφοντες να προβούν σε "ερμηνευτικές εγκυκλίους", γεγονός που αποδυνάμωνε μέρος από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις τους. Ο Α. Τσίπρας, γνώστης των εσωκομματικών παιχνιδιών, άφησε το κείμενο να κάνει τον κύκλο του "τέταρτου της δημοσιότητας", και στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας έθεσε την εισήγηση, που θα παρουσιασθεί στη κεντρική επιτροπή σε ψηφοφορία. Όπως έλεγε στέλεχος του κόμματος, που δεν "χρεώνεται" κατ ανάγκη στην πλειοψηφία " με την κίνηση αυτή μπλόκαρε όσους πίστευαν ότι θα τον δυσκόλευαν, αφού ουσιαστικά τους κάλεσε να μετρηθούν, με αποτέλεσμα να κάνουν πίσω". Το γεγονός ότι η εισήγηση εγκρίθηκε με 70% ήταν το πρώτο μήνυμα που στάλθηκε σε όσους διέβλεπαν ότι ο Α. Τσίπρας θα οδηγείτο σε "συμβιβαστικές οδούς". 

Ο δεύτερος. Πέτυχε να "μπετονάρει" την προεδρική πλειοψηφία, υπερβαίνοντας τετριμμένες πρακτικές, αφού ουσιαστικά έθεσε το πολιτικό διακύβευμα, καλώντας όσους αισθάνονται ότι απειλούνται από το "άνοιγμα προς την κοινωνία και τους πολιτικούς χώρους", να απαντήσουν ευθέως " θέλουμε και μπορούμε να κυβερνήσουμε ή όχι". Ουσιαστικά όσο και αν αυτό δεν ομολογείται κατέστησε σαφές ότι "αν αποτύχουμε θα είμαστε υπόλογοι στον ελληνικό λαό, και όχι στην όποια κεντρική επιτροπή", θέτοντας επί της ουσίας το ζήτημα της αριστερής κυβερνησιμότητας, απο την οποία δεν περισσεύει κανένας. Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος εξηγούσε ότι " ο πρόεδρος έχει αντιληφθεί ότι το παιχνίδι παίζεται στην κοινωνία και όχι στις εσωκομματικές ισορροπίες, άρα σωστά προσανατολίζει το κόμμα στη μάχη των εκλογών, με πρώτη φάση το μπλοκάρισμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας". 

Μία παράμετρος με ιδιαίτερη σημασία αναδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες. Η "αφωνία" της "Αριστερής Πλατφόρμας", ευεξήγητη για όσους παρακολουθούν τα του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποτυχία της τόσο στις ευρωεκλογές να εκλέξει ευρωβουλευτή, δεν κατάφερε λόγω πολυδιάσπασης των ψήφων να εκλέξει ούτε τον απόλυτα επιτυχημένο πρώην ευρωβουλευτή Ν. Χουντή, η εκλογική αποτυχία όσων θεωρούσε ότι είναι εν δυνάμει σύμμαχοί της (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σχέδιο Β κλπ), η συνεχής άρνηση του ΚΚΕ, επιβάλλουν πλέον αλλαγή τακτικής. Πάντως έστω για τη τιμή των "όπλων" στην κεντρική επιτροπή θα καταθέσουν το ...γνωστό κείμενο συμβολής με αστερίσκους. 

Ουσιαστικά ο πολιτικός ρεαλισμός φαίνεται να επικρατεί απέναντι σε εκείνους που προτάσσουν ως μοναδικό χαρακτήρα για την Αριστερά την κινηματική της μορφή, αγνοώντας ότι "για να κυβερνήσεις απαιτείται και η συνδρομή των μεσαίων στρωμάτων". Ανεξάρτητα από τους τόνους που θα επικρατήσουν στην κεντρική επιτροπή, είναι στο DNA της Αριστεράς ακόμα και τις νίκες να τις βαφτίζει ήττες, ο κύβος έχει ριφθεί. Και όπως τόνιζε έμπειρο στέλεχος του κόμματος " είναι η ώρα για το μεγάλο ναι, όποιοι θέλουν μάχες χαρακωμάτων εντός του κόμματος και ερήμην της κοινωνίας μάλλον δεν αποκωδικοποιούν σωστά το τι περιμένει από εμάς η κοινωνία..."