current views are: 3

21 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση09:46

Αλέξης Τσίπρας: Να μην γίνουμε κεντρώοι στις θέσεις και αριστεριστές στις συμμαχίες

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ταυτόχρονα έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος για τη στρατηγική των συμμαχιών.

Δημοσίευση 09:46’
αρθρο-newpost

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ταυτόχρονα έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος για τη στρατηγική των συμμαχιών.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ταυτόχρονα έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος για τη στρατηγική των συμμαχιών.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε (…) να προσφέρετε στο τόπο, είναι να αφήσετε τα λαό να αποφασίσει ποιος μπορεί και ποιος πρέπει να διαπραγματευτεί».

Συνεχίζοντας τους υψηλούς τόνους σχετικά με το θέμα του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «παιχνίδια με το θεσμό».

«Να σταματήσετε να σχεδιάζετε νέα Ιουλιανά και νέες εκτροπές. Και να οδηγήσετε τη χώρα με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο σε εκλογές, πριν τη διαπραγμάτευση, για να αποφασίσει ο λαός ποιος είναι αυτός και με ποιο σχέδιο, που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για το τόπο. Κάθε άλλη προσπάθεια, θα είναι προσπάθεια χειραγώγησης της λαϊκής βούλησης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όχι» στην πρόταση για «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης»

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τη συμμετοχή του κόμματος στη λεγόμενη «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν υπογράψει και έχουν δεσμευτεί σε όλα τα προαπαιτούμενα. Είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Έχουν υπογράψει. Για αυτό και ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να προσφέρουν κάτι καλό για τη χώρα. Τι θα διαπραγματευτούν λοιπόν;»

Τάχθηκε εξάλλου κατά ενός νέου κουρέματος στο ιδιωτικό χρέος κάνοντας λόγο για «εγκληματικό PSI που κατέστρεψε ασφαλιστικά ταμεία, αποθεματικά νοσοκομείων και πανεπιστημίων, μικρομολογιούχους. Άρα έχετε πολύ κακές περγαμηνές στη διαπραγμάτευση για το χρέος».

«Τα μέτρα όμως των μνημονίων που έχουν γίνει καθεστώς, δε θα τα αποφύγουμε, παρά μονάχα αν τα καταργήσουμε (…) Όπως γκρεμίσαμε το δικομματισμό θα γκρεμίσουμε και τα μνημόνια» διεμήνυσε.

Μηνύματα προς το εσωτερικό

Κατά την ομιλία του κ. Τσίπρα, δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην επαύριο των κειμένων κριτικής που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η οργανωτική υπόσταση του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της πολιτικής του επιρροής, κάνοντας λόγο για «κρίσιμο πολιτικό πρόβλημα».

Αιχμές άφησε για τις διαφορετικές τοποθετήσεις με τις οποίες εμφανίζονται διάφορα στελέχη που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει πρόβλημα όταν « εμφανιζόμαστε δημόσια με πολλά πρόσωπα και συχνά αντικρουόμενες θέσεις».

Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, σημείωσε πως υπάρχει πρόβλημα όταν «δεν υπάρχει ενιαία κομματική λειτουργία (…), όταν αφήνουμε έδαφος σε προσωπικές στρατηγικές και παραγοντισμούς».

«Και κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών -με πρώτο αν θέλετε εμένα», τόνισε στη συνέχεια λέγοντας πως «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κρύψουμε αυτό το πρόβλημα κάτω από το χαλί».

Για τη στρατηγική συμμαχιών

Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα γίνει κεντρώος στις θέσεις και αριστεριστής στις συμμαχίες. Θα είναι αριστερός στις θέσεις, αριστερός και στις συμμαχίες. Ριζοσπαστικός στις θέσεις ηγεμονικός και πλειοψηφικός στις συμμαχίες» επεσήμανε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Ας το πάρουν όλοι απόφαση. Συμβιβασμούς που διατηρούν το σημερινό φθαρμένο status quo, συμβιβασμούς που διαιωνίζουν την τραγωδία των πολλών εν ονόματι της εξουσίας και τους πλούτου των λίγων, ας μην περιμένουν από μας».

Η πρόταση μιας δημοκρατικής, πατριωτικής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, απευθύνεται πρώτα από όλα στην ίδια την κοινωνία, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως παράλλληλα, απευθύνεται στο ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους Οικολόγους Πράσινους, σε δυνάμεις και προσωπικότητες που με ανοιχτή καρδιά στήριξαν την ευρωπαϊκή καμπάνια της Αριστεράς και ενίσχυσαν την υποψηφιότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη προεδρία της Κομισιόν, αλλά και σε όλες τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την αριστερά.

Τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοιχτά την πολιτική του Μνημονίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε: «Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν».

Επίσης:

«Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν».

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ξεκάθαρη συνεννόηση, στη βάση των θέσεων και της πολιτικής αξιοπιστίας, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του παρακολουθεί τις εξελίξεις και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στη ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον, ότι «με όλες αυτές τις δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει έναν ανοιχτό, ειλικρινή και έντιμο πολιτικό διάλογο σεβόμενος, όμως, απόλυτα το δικαίωμά τους να αποφασίσουν συλλογικά αν απαγκιστρώνονται οριστικά από τη μνημονιακή αυλή του κυρίου Σαμαρά και εντάσσουν τον εαυτό τους σε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο ή όχι».

Αντιδράσεις από Μηλιό και Αριστερή Πλατφόρμα

Από τη συνεδρίαση ωστόσο δεν λείπουν και οι αντιδράσεις, τόσο ως προς τη στρατηγική των συμμαχιών όσο και για την εσωκομματική λειτουργία. Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Μηλιός  εμφανίστηκε αντίθετος στο «άνοιγμα» προς το αντιμνημονιακό κέντρο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να μην υπερψηφίσει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Τη διαφωνία τους για την στρατηγική συμμαχιών που χαράζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν στελέχη του κόμματος εμφανίστηκε αντίθετος στο «άνοιγμα» προς το αντιμνημονιακό κέντρο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να μην υπερψηφίσει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη η οποία κατέθεσε τροπολογίες τόσο για τις συμμαχίες, όσο και για τη λειτουργία του κόμματος.

Η Αριστερή Πλατφόρμα ζητεί μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ να μην στρογγυλέψει τις θέσεις του προς την κατεύθυνση του κέντρου.


σχετικα αρθρα