«Θα πέσετε πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Θα κινείστε μόνο βράδυ. Το σκοτάδι θα είναι το καμουφλάζ σας. Το πρωί θα είστε ένα, με το περιβάλλον. «Εξαφανιστείτε» μέσα στις φυλλωσιές. Αν δεν βρείτε βλάστηση ,ανοίξτε λάκκους και σκεπαστείτε με το χώμα. Ακόμα και από δίπλα σας να περάσει ο εχθρός, να μην σας αντιληφθεί. Ούτε αναπνοή δεν θα πάρετε αν χρειαστεί. Αν εντοπιστείτε, είστε τελειωμένοι και δεν θα υπάρξει βοήθεια».

Οι οδηγίες που δόθηκαν στη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών ήταν συγκεκριμένες και απόλυτες.

Η άσκηση απαιτητική και όχι θεωρητική. Η εκπαίδευσή τους πολύ πιο προχωρημένη, από εκείνη που αποτυπώνεται κάθε τόσο στον αμερικάνικο κινηματογράφο. Η τέχνη του ανορθόδοξου πολέμου στον οποίο εκπαιδεύονται οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις εμπεριέχει μία τεχνογνωσία που συνεχώς «κτίζεται». Διορθώνεται και εμπλουτίζεται με νέες τεχνικές.

Τους άνδρες αυτούς, όπως μας ανέφεραν αξιωματούχοι του Πενταγώνου, δεν μπορείς να τους αφήνεις να «σκουριάζουν». Πρέπει να αναπτύξουν αισθήσεις και δυνατότητες ώστε να καταστούν αόρατοι μαχητές, ικανοί να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές και να εξουδετερώσουν συγκεκριμένους στόχους.

Δεν αρκεί να έχουν «ατσάλινο» σώμα που να αντέχει σε κακουχίες και σε απαγορευτικές συνθήκες για τους κοινούς στρατιώτες. Απαιτείται να έχουν «κοφτερό» μυαλό ,πονηριά και να αναπτύξουν πολλές δεξιότητες, αλλιώς είναι ακατάλληλοι για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Για το σκοπό αυτό οι άνδρες αυτοί εκπαιδεύονται συνεχώς σκληρά . Πράγματα που τους φαίνονται αδύνατο να τα πράξουν πριν, μετά αποτελούν ρουτίνα. Αν δεν ανταποκριθούν σε ένα απαιτητικό περιβάλλον είναι χαμένοι. Ταυτόχρονα θα στοιχίσει πολλά στη χώρα που τους έστειλε για συγκεκριμένο σκοπό που δεν επιτεύχθηκε. Ίσως να μην υπάρχει χρόνος για αποστολή και δεύτερης ομάδας.Το ΓΕΣ είναι υπερήφανο για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχεται και στη τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει στον ανορθόδοξο πόλεμο. Δεν ήταν τυχαίο που σε μία πρόσφατη επίδειξη σε Ευρωπαίους αξιωματούχους εντυπωσίασαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με τις ικανότητες που φάνηκε ότι διαθέτουν.

Οι φωτογραφίες από την άσκηση «ΑΧΙΛΛΕΑΣ –Κ/2014» την 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που πραγματοποιήθηκε στην ορεινή Καστοριά ,το δεύτερο δεκαήμερο, του Ιουνίου δίνουν μία εικόνα για το πως εκπαιδεύονται. Κατά την άσκηση αυτή οι άνδρες που την επανδρώνουν και να σημειωθεί ότι είναι έφεδροι εξετάστηκαν στον ανορθόδοξο πόλεμο.

Έστησαν ενέδρα, πραγματοποίησαν προσβολή σε φάλαγγα, προκάλεσαν σαμποτάζ σε εγκαταστάσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος, προέβησαν σε επιθέσεις αντιπερισπασμού για τον αποπροσανατολισμό των εχθρικών δυνάμεων και για να τις παρασύρουν σε μοιραίες κινήσεις.

Γ.Κοκ.