Τη διαφωνία τους για την στρατηγική συμμαχιών που χαράζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν στελέχη του κόμματος.

Ο Γιάννης Μηλιός, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στην τοποθέτησή του εμφανίστηκε αντίθετος στο «άνοιγμα» προς το αντιμνημονιακό κέντρο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζεται να μην υπερψηφίσει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας.

«Η κοινή μας αγωνία είναι να πέσει η κυβέρνηση. Όμως όπως ζητάμε από το λαό να καταδικάσει τα μνημονιακά κόμματα και πολιτικές, ας συνειδητοποιήσουμε ότι η συνεργασία είναι εφικτή μόνο με δυνάμεις που βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τις μνημονιακές πολιτικές» επεσήμανε μεταξύ άλλων και προσέθεσε:

«Στο χώρο της Κεντροαριστεράς δεν βρίσκονται ούτε τέτοιες δυνάμεις ούτε τέτοιοι βουλευτές. Λαμβάνοντας όντως υπόψη το παράδειγμα της ΕΔΑ, δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος. Για να ρίξουμε την κυβέρνηση δεν πρέπει να προσεγγίσουμε το έτσι κι αλλιώς μνημονιακό Κέντρο, αλλά να επιμείνουμε στη στρατηγική της ανατροπής». 

Αντιδράσεις και από την Αριστερή Πλατφόρμα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη η οποία κατέθεσε τροπολογίες τόσο για τις συμμαχίες, όσο και για τη λειτουργία του κόμματος.

Ειδικότερα, η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει για ένα μεγάλο αριστερό μέτωπο δυνάμεων που θα επεκτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις άλλες δυνάμεις της μη κοινοβουλευτικής Αριστεράς και της Οικολογίας.

Σχετικά με την Κεντροαριστερά, τονίζεται ότι «υπήρξε το κύριο πολιτικό όχημα για τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη της χώρας και είναι η κατεξοχήν παράταξη που έφερε το μνημόνιο στη χώρα».

Η Αριστερή Πλατφόρμα ζητεί ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην στρογγυλέψει τις θέσεις του προς την κατεύθυνση του κέντρου.

Σχετικά με το θέμα της εσωκομματικής λειτουργίας ασκείται κριτική τονίζοντας ότι τα προβλήματα ανακύπτουν από την ύπαρξη πολλές φορές ενός αμφίσημου λόγου από τον παραγοντισμό, τις ιδιοτελείς πρακτικές και την αυτονόμηση στελεχών, ενώ γίνεται λόγος για κέντρα μη νομιμοποιημένα πολιτικά και καταστατικά μέσα στο κόμμα.