Τα μηνύματα για την φιλία Ελλάδας – Κίνας και η διασύνδεση του παρελθόντος με ένα ελπιδοφόδο μέλλον κυριάρχησαν στην ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, παρουσία του Κινέζου ομολόγου, Λι Κετσιάνγκ.

Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Κετσιάνγκ ως τον πρώτο επισκέπτη του ανακαινισμένου Μουσείου, αλλά κυρίως «έναν αληθινό φίλο, που έρχεται από πολύ μακριά», προσθέτοντας:

«Μοιραζόμαστε με τους πολιτισμούς μας, την κοινή γνώση, που μας φέρνει πιο κοντά».

Ο κ. Σαμαράς έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον μινωικό πολιτισμό, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί λαμπρό κεφάλαιο στη διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού. Μίλησε για δυνατές ρίζες και για την ιστορία, αλλά και τη μυθολογία της Κρήτης, εξαίροντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του νησιού από την αρχαιότητα με την παράδοση της θάλασσας και τον ρόλο της ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων και κόμβο, ενώ χαρακτήρισε τη μινωική Κρήτη «επίκεντρο των ανακαλύψεων και της τεχνολογίας».

Αφού έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον Κομφούκιο και τους Μινωίτες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τρόπο ζωής που τους διδάσκει το μέτρο και την κλίμακα. «Αυτό που κι εσείς κι εμείς ονομάζουμε "αρμονία"» είπε στον Κινέζο επίσημο.

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στο νησί γίνονται 61 μεγάλα πολιτιστικά έργα, τα οποία έως το 2015 θα έχουν αλλάξει τον πολιτιστικό χάρτη της Κρήτης, και ότι δαπανώνται περισσότερα από 100 εκ. ευρώ, που δίνουν θέσεις εργασίας και «αποτελούν πεδίο τεχνογνωσίας για το ανθρώπινο δυναμικό».

«Από αυτήν την εξέλιξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός «σε συνδυασμό με την εξαιρετική ξενοδοχειακή υποδομή της Κρήτης, προσδοκούμε πολλαπλά οφέλη, γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός, το φυσικό περιβάλλον και η προσφορά των υπηρεσιών προς τον επισκέπτη είναι οι προϋποθέσεις για να γίνει στην Ελλάδα το οικονομικό θαύμα που όλοι οι Έλληνες θέλουμε.[...] Η δυναμική και η πρόοδος της χώρας μας εξασφαλίζεται από το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και την πιστή στις αξίες μας».

Αναφερόμενος στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις, ο κ. Σαμαράς σημείωσε:

«Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων, κατά τον Λάο Τσε, αρχίζει με το πρώτο βήμα. Μαζί, κ. πρωθυπουργέ, έχουμε κάνει πολλά βήματα, διανύσαμε αρκετή απόσταση, χτίσαμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, θεμελιώνουμε την αποδοτική συνεργασία. Πιστεύω, το κοινό μας ταξίδι, που έχει ξεκινήσει, να κρατήσει πολύ και να πάει μακριά προς όφελος των λαών μας. Προσβλέπουμε σ΄αυτή τη συνεργασία, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Ελλάδας, αλλά και που θυμίζει στην Κίνα ότι η μακρινή σας Ελλάδα είναι μια χώρα φίλη με επιρροή και ακτινοβολία στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πρότερη ρήση του στον Κινέζο ομόλογό του, ότι «οι φίλοι γκρεμίζουν εμπόδια και χτίζουν γέφυρες», προσθέτοντας πως «η Κρήτη βάφτηκε με αίμα μέσα από αμέτρητους αγώνες για την ελευθερία των Ελλήνων και αποτελεί το καταλληλότερο σημείο για να διατρανώσουμε αυτή τη φιλία μεταξύ των λαών μας» και χαρίζοντας συμβολικά στον κ. Κετσιάνγκ, το εισιτήριο με τον αριθμό 1, που βγήκε στο όνομά του από το γκισέ του Μουσείου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κίνας σημείωσε πως αποτελεί μεγάλη του τιμή το ότι είναι από τους πρώτους επισκέπτες του χώρου και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα, «τα πολύτιμα πολιτιστικά αγαθά, που περιγράφουν την ιστορία του μινωικού πολιτισμού» όπως είπε.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε γι άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κρήτη για τον επαναπατρισμό 13.000 συμπατριωτών του από τη Λιβύη, τον Φεβρουάριο του 2011, σημειώνοντας: «Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό».

Ακολούθως, ο κ. Κετσιάνγκ αναφέρθηκε στις συμφωνίες, που υπογράφηκαν στην Αθήνα, και τόνισε:

«θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε την πολιτική εμπιστοσύνης και τις πολιτικές συνεργασίας μεταξύ μας».

Ο ξένος επίσημος υπογράμμισε πως η ελληνο-κινεζική συνεργασία έχει μεγάλη προοπτική και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κομφούκιο, αλλά και τον Πλάτωνα. «Ο χρόνος είναι σαν το νερό» είπε και πρόσθεσε: 

«Τρέχει και γι αυτό πρέπει να αρπάξουμε τη σημερινή ευκαιρία και να συνεχίσουμε να προωθούμε τη διμερή συνεργασία μας». Πρόσθεσε, δε, πως περιμένει μεγαλύτερη έλευση Κινέζων επισκεπτών στο Μουσείο, δεδομένου ότι «οι Κινέζοι αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό».

Επιβεβαιώνεται το κινεζικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο του Καστελίου

Αργότερα ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε με τον κινέζο ομόλογό του τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως το ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου είναι τεράστιο και πως ενδιαφέρονται γι αυτό μεγάλες εταιρείες από την Κίνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Κρήτη, ο κ. Σαμαράς σημείωσε:

«θα το δούμε το επόμενο διάστημα. θα το διαπιστώσουμε, όταν θα δούμε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον».